9°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

12.09.2024 / 14:42 BiH - Međunarodna konferencija

Stručnjaci iz regiona u Sarajevu pronalaze rješenja za izazove u radu sa porodicom

Prvo izdanje dvodnevne Međunarodne konferencija u sistemu socijalne zaštite „Izazovi u radu sa porodicom danas", u organizaciji KJU “Porodično savjetovalište”, otvoreno je danas na Ilidži.

Ovaj događaj okupio je stručnjake i praktičare iz čitavog regiona kako bi pronalazili odgovore za kompleksne izazove s kojima se suočavaju današnje porodice. Tokom konferencije razgovarat će se o ključnim pitanjima i izazovima s kojima se porodice suočavaju u savremenom društvu, a sve s ciljem pronalaska konkretnih rješenja i preporuka za unapređenje socijalnih politika.

Među ostalim, riječi dobrodošlice na otvaranju konferencije uputili su i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Enda Pavić Pečenković te ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, kojima je direktor „Porodičnog savjetovališta“ Osman Šaljo ovom prilikom uručio i zahvalnice.

U obraćanju prisutnima predsjedavajući Okerić naglasio je da je porodica temelj društva i da kao takva zaslužuje posebnu pažnju i podršku. Kako je naveo, u današnjem vremenu suočavamo se s brojnim izazovima koji utiču na stabilnost i funkcioniranje porodice, te je neophodno zajednički raditi na pronalaženju efikasnih načina podrške porodicama u našim zajednicama.

“U prethodne tri i po godine u Kantonu Sarajevo donesene su strateške mjere u cilju poboljšanja prilika za porodice”, podsjetio je predsjedavajući Okerić.

Obrazlažući te mjere, naveo je da su majkama porodiljama u Kantonu Sarajevo 2022. godine zakonski osigurane mjesečne naknade u visini prosječne plate u Federaciji, sad već više od 1.250 KM, odnosno da više 15.000 KM majka porodilja dobije za godinu, bez obzira da li je zaposlena ili nije. Pomenuo je i naknade roditeljima sa troje i više djece, što je minimalno godišnje 2.070 KM, potom subvencije roditeljima za boravak djece u vrtićima u iznosu 200-230 KM mjesečno, bez obzira na egzistencijalno stanje roditelja, tako da nema listi čekanja, a svi roditelji mogu pod povoljnim uslovima upisati dijete u vrtić.

Podsjetio je i na sufinansiranje produženog boravka u školama za djecu od prvog do četvrtog razreda i omogućavanje da svaka škola može pokrenuti produženi boravak, kao i besplatne udžbenike za sve učenike javnih osnovnih škola, besplatan linijski prijevoz za sve učenike, sistemsku podršku za porodice djece sa teškoćama u razvoju posebno kroz program rane intervencije, dječji doplatak za sve porodice sa troje i više djece, redovne stipendije za učenike i studente te jačanje institucija kroz zapošljavanje stručnih lica u centrima za mentalno zdravlje, ustanovama socijalne zaštite, obrazovanja i njihovog stalnog stručnog usavršavanja.

“Ova konferencija predstavlja priliku za stvaranje mostova saradnje među zemljama regiona, za razmjenu najboljih praksi i povezivanje stručnjaka koji rade na unapređenju sistema socijalne zaštite. Vjerujem da ćemo zajedno pronaći put do rješenja za izazove sa kojima se profesionalci suočavaju u radu s porodicama danas”, poručio je predsjedavajući Okerić.

Ministrica Pavić Pečenković istakla je važnost jačanja institucionalne podrške porodicama i unapređenja socijalne politike kako bi se odgovorilo na rastuće potrebe građana.

Naglasila da se porodice u savremenom društvu suočavaju s brojnim izazovima, uključujući promjene u društvenim strukturama, sve učestalije ekonomske krize te porast nasilja, što se posebno reflektira na najosjetljivije članove društva - djecu, starije osobe i žene.

"Porodica je osnovna ćelija našeg društva, a njena stabilnost i sigurnost su prioritet svakog društveno odgovornog sistema. Naš zadatak kao institucija je da stvorimo uvjete u kojima će porodice imati adekvatnu podršku, kako bi se mogle nositi sa svakodnevnim izazovima i pružiti svojim članovima sigurno okruženje za rast i razvoj," navela je ministrica Pavić-Pečenković.

Također je istakla važnost međusektorske saradnje i kontinuirane edukacije socijalnih radnika i drugih stručnjaka kako bi se unaprijedile usluge koje se pružaju porodicama. Poseban naglasak stavila je na potrebu usklađivanja socijalne politike s realnim potrebama građana, pri čemu je važna saradnja između javnog sektora, civilnog društva i međunarodnih partnera.

"Naša misija nije samo da rješavamo posljedice, već i da djelujemo preventivno. Investiranjem u obrazovanje, zdravstvo, zapošljavanje i zaštitu porodica, gradimo društvo koje je sposobno suočiti se s izazovima budućnosti," dodala je ministrica Pavić Pečenković.

Ministrica Hota-Muminović istakla je da savremeni životni tokovi pred porodicu postavljaju potpuno nove izazove te da se moraju nuditi nova rješenja, s obzirom na to da porodica ima važnu ulogu u formiranju ličnosti, prenošenju društvenih, kulturoloških, moralnih i drugih vrijednosti. Naglasila je da, u slučaju da porodica ne može odgovoriti na izazove, profesionalci različitih resora budu upućeni jedni na druge.

„Veoma je važno da našem putu postizanja ciljeva održivog razvoja UN-a radimo posvećeno i predano na svakom nivou, da se stalno pitamo šta jesu, a šta nisu naše nadležnosti, da li u onome što jesu naše nadležnosti tragamo za novim rješenjima“, navela je ministrica Hota-Muminović.

Podsjetila je da je Kanton Sarajevo, počevši od 2015. godine, otvorio teme izazova s kojima se djeca suočavaju. Kako je objasnila, razvijeni su dobri mehanizmi sekundarne prevencije kroz prepoznavanje neprihvatljivih oblika ponašanja.

„Prepoznali smo to u zakonu i kroz pravilnike, a onda smo posebnu pažnju, sada u novom zakonu, koji je usvojen u KS u julu mjesecu ove godine, prepoznali i druge faktore koji mogu ugroziti najbolji interes učenika. Samim time, uputili smo se već na jedan put primarne prevencije. Kao profesionalci u obrazovanju, u školama, tamo gdje djeca provode najviše vremena, želimo primijetiti koji su to faktori koji mogu upućivati na to da je ugrožen najbolji interes djeteta. Obavezali smo se u tom zakonu i na donošenje propisa kojim se pruža stručna podrška i tretman svakom učeniku koji je u riziku“, navela je ministrica Hota Muminović.

Govoreći o stručnom tretmanu, naglasila je da su stručne službe škola, osim tradicionalne uloge pedagoga, ojačane i psiholozima.

„Od septembra ove godine, svaka škola u Kantonu Sarajevo ima jednog pedagoga i jednog školskog psihologa. Nekoliko škola ima i socijalne radnike, pa je pred nama još dug put da nastavimo kapacitirati stručne službe, a da istovremeno radimo na njivom stručnom usavršavanju“, poručila je, između ostalog, ministrica Hota-Muminović.

Među ostalim stručnjacima i predstavnicima vlasti, otvaranju skupa prisustvovali su i zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS Danijela Kristić, te više skupštinskih zastupnika.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo