9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

12.09.2024 / 14:33 Izbori 2024 - Kandidat za načelnika Centra

Tarik Jažić: Pozivam medije da poštuju Izborni zakon u BiH

Tarik Jažić: Pozivam medije da poštuju Izborni zakon u BiH
Tarik Jažić

Kandidat za načelnika Općine Centar Sarajevo Tarik Jažić pozvao je novinare na poštivanje Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, uključujući i najnovije izmjene ovog Zakona koje su nametnute od Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidta...

... a koje se tiču izmjena Poglavlja 16 Izbornog zakona koji određuje obaveze medija, prvenstveno elektronskih, tokom praćenja izborne kampanje.

"Favoriziranje dvojice kandidata nije dozvoljena radnja jer na taj način direktno utičete na formiranje stavova javnog mijenja što nije u skladu sa izmjenama Izbornog zakona.

Vaš zadatak je da osigurate javne i transparentne informacije o svim kandidatima, koristeći se principima jednakog pristupa, pravičnosti i nepristrasnosti.

Član 16.2 ovog Zakona jasno kaže:

(1) Elektronski mediji koji prate izbornu kampanju dužni su pridržavati se principa uravnoteženosti, jednakog pristupa, pravičnosti i nepristrasnosti.
(2) Ako elektronski mediji ne postupe u skladu sa stavom (1) ovog člana, može se podnijeti prijava Regulatornoj agenciji za komunikacije na daljnje postupanje.

U našem društvu je nažalost nepopularno čitati Zakone, a još nepopularnije pridržavati ih se.

Također, nepopularno je i biti kandidat na izborima, a "zakuhati" sa medijima.

Međutim, mnogi mediji koji su mi se obratili mogu posvjedočiti da sam izuzetno raspoložen za saradnju i da potpuno otvoreno razgovaram o svim pitanjima koja mi se postave.

Međutim, korištenje medija u svrhu favoriziranja određenih kandidata, a bez pominjanja da uopšte postoje i drugi za tu poziciju neće se tolerisati tokom ovih dana kampanje.

Stoga, prvenstveno molim uredništvo Portala koji je danas (12.09.2024. godine) objavio anketu za glasanje i u kojoj je ponudio javnom mijenju mogućnost izbora samo dva kandidata za načelnika Općine Centar Sarajevo da isprave grešku koja se tiče kršenja člana 16.2, stav (1) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

U narednim danima ću analizirati rad i ostalih medija koji su odlučili pratiti izbornu kampanju kandidata i u slučaju da primjetim slične propuste adekvatno ću reagovati", poručio je Jažić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo