9°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

12.09.2024 / 13:24 Svijet - U Brandenburgu

Njemačka zabranila rad islamskog centra zbog povezanosti sa Hamasom

Njemačka zabranila rad islamskog centra zbog povezanosti sa Hamasom
Foto: NBC News

Njemačke vlasti saopćile su u četvrtak da su zabranile rad islamskog centra u Brandenburgu, državi koja okružuje Berlin, zbog njegove navodne povezanosti s palestinskom skupinom Hamas koja se u Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim državama smatra terorističkom organizacijom, javio je AFP.

Pretresi u Islamskom centru Fuerstenwalde al-Salam (IZF) i u domovima u Brandenburgu i Berlinu izvedeni su 12. septembra ujutro, saopćilo je državno ministarstvo unutarnjih poslova.

"Islamski centar Fuerstenwalde povezan je s islamističkom terorističkom skupinom Hamas i Muslimanskim bratstvom", saopćio je državni ministar unutarnjih poslova Michael Stuebgen u izjavi.

"Organizacija djeluje protiv slobodnog demokratskog poretka, širi antisemitske narative i negira pravo Izraela na postojanje. Ne možemo to prihvatiti", dodaje se.

Njemačka smatra Hamas terorističkom organizacijom, a državno ministarstvo je reklo da također smatra Muslimansko bratstvo utemeljeno u Egiptu "relevantnom islamističkom skupinom".

Potez je uslijedio manje od dvije sedmice uoči parlamentarnih izbora u Brandenburgu na kojima se očekuje da će ekstremno desna i antiimigracijska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ostvariti značajan rezultat.

IZF je osnovan 2018. godine i nudio je niz aktivnosti za muslimane u području Fuerstenwaldea, kao i vođenje lokalne džamije al-Salam, navodi ministarstvo.

Šef obavještajne službe Brandenburga Joerg Mueller rekao je da postoji opasnost da muslimani mogu biti "izravno izloženi ekstremističkim stavovima i islamističkoj ideologiji kroz rad te udruge".

Njemačka je obećala da će se suzbiti islamistički ekstremizam nakon što je registrirala porast broja islamističkih zavjera od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra koji je izazvao rat u Gazi.

U julu su vlasti zatvorile Islamski centar u Hamburgu nakon što su zaključile da se radi o "islamističkoj ekstremističkoj organizaciji" povezanih s Iranom i libanonskom skupinom Hezbollah.

Bivši šef centra, Mohammad Hadi Mofatteh, napustio je Njemačku ove sedmice nakon što mu je uručen nalog za deportaciju.

Rasprava o islamističkom ekstremizmu dodatno se rasplamsala nakon smrtonosnog napada nožem u zapadnom gradu Solingenu krajem avgusta.

Troje ljudi je ubijeno, a osam je ranjeno u divljanju, koje je navodno izveo sirijski tražitelj azila, a odgovornost je preuzela tzv. Islamska država.

(Vijesti.ba/RSE)

Izdvajamo