12.09.2024 / 10:15 Svijet - Su-30SM

Ukrajina tvrdi da je oborila ruski avion vrijedan 50 miliona dolara

Ukrajina tvrdi da je oborila ruski avion vrijedan 50 miliona dolara
Foto: TASS

Ruski borbeni avion Su-30SM srušio se negdje u Crno more.

Naime, kako piše Telegram kanala Krimski vjetar, avion je izvodio raketna lansiranja prema Ukrajini, a onda nestao s radara, piše Newsweek.

Su-30SM, višenamjenski borbeni avion, navodno je tokom svoje misije ispalio četiri protuzračne rakete Kh-31P prema kopnenoj Ukrajini.

Avion je bio stacioniran na aerodromu Krymsk u ruskoj regiji Krasnodar, a nakon što je nestao crnomorska flota pokrenula je operaciju potrage i spašavanja.

Helikopteri iz zračne baze Kacha odmah su poslani da lociraju nestali avion, a navodno su u Crnom moru identificirali naftnu mrlju promjera približno 3 kilometra. Osim toga, navodno su otkriveni i ostaci aviona, uključujući jedno krilo.

No, kako izvlačenje olupine nije uspjelo, još nema definitivne potvrde što se točno dogodilo s avionom i njegovom posadom.

S druge strane, Ukrajinci tvrde da su upravo oni srušili vrijedan avion, prenosi Jutarnji

Ukrajinska vojna obavještajna služba HUR objavila je snimku, kako kažu, obaranja ruskog borbenog aciona Su-30SM iznad Crnog mora ukrajinskim MANPADS-om.

Borbeni avion koji se srušio u more pripadao je 43. pukovniji mornaričke avijacije ruskih zračno-svemirskih snaga, baziranoj na aerodromu Saky na okupiranom Krimu.

HUR javlja kako su ruske snage izgubile kontakt sa svojim borbenim avionom 11. septembra oko 5 sati ujutro, a otprilike tri sata kasnije Rusi su započeli operaciju potrage i spašavanja, angažirajući avione An-26 te helikoptere Mi-8 i Ka-27.

Kako javlja HUR, do podneva su Rusi izvijestili svoju komandu o pronalasku karakteristične mrlje avionskog goriva u moru, otprilike 70 kilometara sjeverozapadno od krimskog rta Tarkhankut. Ubrzo nakon toga, uočeni su ostaci uništenog Su-30SM.

Borbeni avion Su-30SM, koji rusko ratnna avijacija koristi od 2012., smatra se jednim od najnaprednijih ruskih aviona, a cijena mu je otprilike 50 milijoa dolara.

Najnoviji incident samo je jedan u nizu nedavnih avionskih nesreća u Rusiji pa se pojavila zabrinutost oko sigurnosti i pouzdanosti vojnih aviona te zemlje. Krajem augusta nestao je ruski helikopter Mi-8 s otprilike 20 ljudi, što je dodatno potaknulo rasprave o sigurnosti letjelica.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo