9°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

12.09.2024 / 08:44 Izbori 2024 - Saopćenje

Koalicija za Mostar: Centralna zona treba biti mjesto spajanja, a ne razdvajanja!

Koalicija za Mostar: Centralna zona treba biti mjesto spajanja, a ne razdvajanja!
Koalicija za Mostar

Povodom informacije da je Gradska uprava Grada Mostara donijela „Zaključak“, koji potpisuje gradonačelnik Mario Kordić, kojim je odbijen zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Mostar za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju Interkulturnog centra Mevlana nazvavši taj zahtjev „preuranjenim“, Koalicija za Mostar poziva gradonačelnika da svoj rad vrati u zakonske okvire.

Gradonačelnik Kordić je svojim „Zaključkom“ derogirao i Zakon o upravnom postupku Federacije BiH, kao i Zakon o prostornom uređenju HNK. Da je iste i ovlaš iščitao znao bi da ZK uložak kao dokument nije potreban za izdavanje urbanističke saglasnosti.

Napominjemo javnost da je Medžlis Islamske zajednice Mostar Zahtjev za urbanističku saglasnost podnio još 7.3.2024. godine, prema kojem je Grad Mostar bio dužan izdati Rješenje u roku od 30 dana, kako propisuju odredbe Zakona o upravnom postupku Federacije BiH. Očito čekajući izbornu kampanju, gradonačelnik je ovaj zahtjev „držao u ladici“. Pritom, gradonačelnik je u potpunosti izignorisao i Rješenje upravne inspekcije Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNK od 11.7.2024. godine.

Žalosti nas da je gradonačelnik samo jednog dijela grada i jednog naroda, sebi uzeo za pravo da jednu ovako bitnu i osjetljivu temu iskoristi za politikantske svrhe, u potpunosti ignorišući zakonske regule. Zbog navedenih razloga, između ostalog, jasno je da Mostar i svi njegovi građani trebaju gradonačelnika za sve građane.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo