11.09.2024 / 14:30 Politika - Sarajevo

Bećirović: BiH i Šri Lanka imaju prijateljske veze, unaprijediti bilateralnu saradnju

Bećirović: BiH i Šri Lanka imaju prijateljske veze, unaprijediti bilateralnu saradnju
Foto: Predsjedništvo BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Demokratske Socijalističke Republike Šri Lanke za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Beču, Matotе Rallagea Kulatilakе Lenagalе.

Na ceremoniji predaje akreditivnog pisma konstatovano je da Bosna i Hercegovina i Demokratska Socijalistička Republika Šri Lanka imaju dobre odnose, ali da ima prostora za unapređenje sveukupne bilateralne saradnje.

U razgovoru je izražena spremnost da se iskoriste potencijali za jačanje ekonomske, privredne, turističke i kulturne saradnje.

Sagovornici su naglasili da je potrebno inicirati razmjenu posjeta na visokom nivou, ali i druge oblike saradnje koji bi doveli do boljeg međusobnog povezivanja Bosne i Hercegovine i Šri Lanke.

Istaknuta je važnost ugovornog reguliranja odnosa i izražena nada da će se u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na zaključivanju bilateralnih ugovora.

Predsjedavajući Bećirović je rekao da Bosne i Hercegovina i Šri Lanka imaju historijski prijateljske veze, a 2001. su uspostavljeni diplomatski odnosi između naše dvije zemlje. Istakao je da postoji zainteresiranost za razvoj saradnje sa zemljama Indijskog potkontinenta.

Bećirović je poželio uspješnu diplomatsku misiju novoimenovanom ambasadoru Demokratske Socijalističke Republike Šri Lanke za Bosnu i Hercegovinu Matoti Rallageu Kulatilaki Lenagali, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo