11.09.2024 / 09:20 BiH - Uprkos stavu SAD-a

HDZ preko dvije godine blokira projekt Južne interkonekcije

HDZ preko dvije godine blokira projekt Južne interkonekcije
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Prošlo je više od godinu dana kada je američki ambasador u BIH Michael Murphy prouzvao lidera HDZ BiH Dragana Čovića da blokira projekt Južne interkonekcije.

“Južna interkonekcija trenutno je jedini provodivi projekat koji bi omogućio da BiH prekine potpunu ovisnost o jednom izvoru za snabdijevanje prirodnim gasom, Rusiji. Isto tako važna je i činjenica da bi projekat osigurao nova radna mjesta i ekonomski rast Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. Nažalost, opstrukcije lidera HDZ BiH Dragana Čovića sprečavaju da ovaj vitalni projekat ide dalje”, rekao je tada Murphy.

A godinu prije ovog obraćanja Čović je uskratio podršku BH-Gasu, zaduženom za proizvodnju i transport gasa u Federaciji BiH, angažman na razvoju i izgradnji Južne interkonekcije.

“Blokada Zakona o Južnoj interkonekciji od strane HDZ BiH desila se nakon što je ova stranka glasala za isti zakon u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH 2021. godine. Uprkos dobroj volji koalicionih partnera u Federaciji BiH da se ide dalje sa projektom, Dragan Čović izabrao je da slijedi sopstvene interese, a ne interese stanovnika Federacije”, rekao je Murphy.

Dakle, HDZ BIH već preko dvije godine blokira projekt Južne interkonekcije.

Regirao je čak i državni sekretara SAD-a Antony Blinken, koji je u pismima ministru vanjskih poslova BiH i Hrvatske, osudio Čovića zbog ometanja projekta. Njegovi zahtjevi za novom kompanijomu Mostaru, rekao je, "su duplicirajući, ekonomski neodrživi i stavljaju cijeli projekt u opasnost".

S druge strane, lider HDZ-a ne odstupa od svojih stavova te uporno poručuje “da je to strateški interes BiH i hrvatskog naroda, ali da moraju biti zadovoljeni najviši standardi, između ostalog, osnivanje javnog preduzeća sa sjedištem u Mostaru”.

U međuvremenu, kompanija BH GAS od Ministarstva prostornog uređenja FBiH nije dobila urbanističku saglasnost za izgradnju gasovoda Južna interkonekcija, jer je negativan odgovor stigao iz Zapadnohercegovačkog, Livanjskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo