15°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

10.09.2024 / 18:00 VIJESTI.BA PODCAST - Ekskluzivno

Video / Konaković o NiP-u i Gratzu: Imam jedno pitanje za njega

Video / Konaković o NiP-u i Gratzu: Imam jedno pitanje za njega
Foto: Vijesti.ba
Portal Vijesti.ba će u narednom periodu u svom studiju i van njega, u video intervjuima nastojati ugostiti sve važnije aktere iz javnog života Bosne i Hercegovine.

Trudićemo se da budemo fer i poštena javna tribina, na kojoj će se čuti najrazličitija mišljenja, bez ambicije da namećemo svoje mišljenje, već da kao i do sada jednostavno informišemo naše gledaoce. To ne znači da nećemo iznijeti i svoje stavove, ali ćemo dati prostor gostima da kažu svoje i priliku svojim posjetiocima i gledaocima da donesu svoj sud.

Prvi gost je ministar vanjskih poslova i predsjednik stranke Narod i Pravda, Elmedin Konaković. U otvorenom razgovoru Konaković je odgovarao na sva aktuelna pitanja, a ono najaktuelnije od jučer tiče se njegove stranke i eventualne podrške kandidatu DF-a za načelnika sarajevske Općine Centar, Dennisu Gratzu.

Taj dio razgovora objavljujemo danas, a sutra ćete na portalu Vijesti.ba moći pogledati i ostatak intervjua u kojem Konaković prvi put odgovara na prozivke Ambasade Rusije, govori o Dodiku i ruskoj ruci kao prepreci na EU i NATO putu BiH, odnosima sa Srbijom i Hrvatskom i zabrinjavajućem naoružavanju susjednih zemalja. Odgovara i zašto je razočaran Vučićem, te o dvojakom djelovanju Hrvatske prema BiH, kritikama američkog ambasadora po pitanju zastoja na NATO putu, radu aktuelne vlasti na nivou Federacije  BiH, Kantona Sarajevo, javnim preduzećima, aferama i hapšenjima…

U nastavku Konakovićev stav o sastanku OO NIP Centar sa Dennisom Gratzom.



Konaković je naglasio da upravo primjer iz Općine Centar dokazuje da je NiP najdemokratičnija stranka u BiH.

„Ja nisam bio za opoziv Srđana Mandića, općinska organizacija je donijela odluku i nisu trpjeli nikakve sankcije radi toga. Mislim da su oni zaista pomogli Mandiću jer je to inicijativa koja nije bila realna i nije bila izvodiva. Nakon opoziva on je pokazao drugo lice, živnuo je i posvetio se. Pokazao je jedno drugo lice, koje ranije u nekom periodu možda i nije pokazao”, kaže Konaković.

Kaže da ga je začudilo da su Dennis Gratz i pogotovo Albin Zuhrić došli u prostorije NiP-a.

“Oni svoju karijeru zajedno sa tim Mešalićem i drugim ljudima prave svakodnevno pljujući i optužujući NiP da smo narkokartel, kriminalna organizacija i da služimo HDZ-u. Mi smo to porazbijali i interesantno mi je da su oni bili spremni stati ispod grba NiP. Njima te zlatno-plave boje ne smetaju kada riječ o lovu na glasove”, kaže Konaković.

Poručio je da dobar dio ljudi koji su prisustvovali tom sastanku nije ni želio da se slika sa Gratzom, te da je i on glasač u Centru i da bi glasanje za Dennisa Gratza bilo šteta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo