09.09.2024 / 19:00 Košarka - Niz aktivnosti

Savez košarke u kolicima FBiH radi na poboljšanju fizičkih performansi osoba s invaliditetom

Savez košarke u kolicima FBiH radi na poboljšanju fizičkih performansi osoba s invaliditetom
Foto: SKKFBiH
Savez košarke u kolicima Federacije Bosne i Hercegovine objavio je da duži niz godina radi na poboljšanju fizičkih performansi osoba s invaliditetom, s akcentom na mlađu populaciju, te su i ove godine u svom kalendaru uvrstili niz aktivnosti i projekata kojima će afirmisati osobe s invaliditetom kroz sportske i edukativne aktivnosti.

Navode da je prvi od zacrtanih projekata održan 5. septembra, a radi se o organizaciji razvojno-edukativnog seminara za djecu i mlade košarkaše u kolicima u sklopu trećeg izdanja inkluzivnih događaja bez barijera koji je podržalo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Riječ je o prvom ciklusu koji je podrazumjevao održavanje teorijskog kursa za edukaciju igrača u sportu košarke u invalidskim kolicima. Cilj samog seminara je da učesnicima ukaže na alate kojima se mogu poboljšati performanse sportista sa fizičkim invaliditetom.

Nadalje, 7. i 8. septembra 2024. implementirali su treću seriju prvenstva parabasketa (njen prvi turnirski dio) koji je održan na otvorenim košarkaškim terenima u Zenici. Uz izuzetno lijepo vrijeme i ugodan ambijent ekipe su u dvodnevnom takmičenju kroz žestoku borbu odigrale prvih deset kola ovog prvenstva pokazavši jaku formu i spremnost za nastavak takmičenja u Premijer ligi i Kupu Bosne i Hercegovine.

U okviru tog turnira Savez je organizovao i veoma bitan edukativni seminar za sticanje licenci za bezbjednost takmičara u igri i treningu pod nazivom “IWBF program za prevenciju povreda glave, trupa, i gornjih ekstremiteta”. Kroz edukativne i prektične radionice o prevenciji povreda, načinu korištenja tapinga i bandaža na određenim dijelovima tijela, upoznavanju sa medicinskim materijalima u sportu, itd, učesnici su mogli unaprijediti postojeća i steći nova znanja iz ove oblasti.

Također, Savez je uz pomoć Federalnog ministarstva kulture i sporta koje je podržalo odigravanje ovog prvenstva i organizaciju samog seminara obezbjedio neophodna medicinska pomagala za realizaciju aktivnosti obuke lica zaduženih za bezbjednost igrača u klubovima i njihovog ispravnog korištenja u toku treninga i zvaničnih utakmica, te nabavku i podjelu setova medicinske opreme svim klubovima koji će služiti za prevenciju povreda ali i zbrinjavanje košarkaša u kolicima.

- Zahvaljujemo Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike i Federalnom ministarstvu kulture i sporta, koji u kontinuitetu podržavaju i svesrdno pomažu djelovanje i aktivnosti Saveza košarke u kolicima FBiH - saopćeno je.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo