5°C
Mostar 11°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

09.09.2024 / 14:12 Politika - Ministar obrazovanja HNK

Velagić otklonio ‘dileme’: Ovo je istina o otvaranju škole u Vojnom

Velagić otklonio ‘dileme’: Ovo je istina o otvaranju škole u Vojnom
Foto: FENA

Nakon kritika upućenih u vezi sa jednonacionalnim obilježjima tokom današnjeg otvaranja škole u mostarskom naselju Vojno, oglasio i resorni ministar – prof.dr. Adnan Velagić.

Reakciju prenosimo u nastavku:

“Danas sam u naselju Vojno prisustvovao otvaranju novoizgrađene školske zgrade područne škole OŠ Ivana Gundulića, nakon koje sam čuo nekoliko komentara, pa i kritika, na činjenicu da je otvaranje obilovalo obilježjima hrvatske trobojke.

Svoj patriotizam sam dokazao onda kada je i gdje je to trebalo, u periodu agresije na BIH, i nakon nje kroz svoj naučni rad i javno istupanje. Zato se neću pravdati.

Što se konkretnog slučaja tiče, nakon što sam vidio šta je domaćin pripremio imao sam izbor otići ili ostati. Otići bi bio znak povlačenja i priznanje uspjeha onima koji su možda takav scenarij priželjkivali, koji zadnjih dana govore o njihovim i našim teritorijama.

Ne sumnjam da bi u takvom scenariju i kritičari iz populističkog dijela politike, sve nazvali jeftinom predizbornom igrom SDA i HDZ-a.

Onim kritičarima koji su reagovali istinski od srca, čestitam na refleksu i pozdravljam reakciju. No trebaju znati da sam i ja reagovao.

Naime, odlučio sam ostati, jer je to škola koja pripada SVIMA, ali ne samo to. Odmah sam dao izraditi i pokrenuti inicijativu usvajanja pravilnika o isticanju obilježja u ovakvim i sličnim svečanim prilikama, kako se niko i nikada više ne bi našao u dilemi kakvoj sam bio danas, kakvih je bilo i u prošlosti, a na koje niko do sada nije sistemski i suštinski odgovarao”.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo