5°C
Mostar 11°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

09.09.2024 / 11:19 Politika - MVP BiH

Belgija nastavlja da pruža podršku BiH na putu ka EU

Belgija nastavlja da pruža podršku BiH na putu ka EU
Foto: MVP BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Herecgovine Elmedin Konaković primio je 09. septembra 2024. godine u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Kraljevine Belgije u Bosni i Hercegovini Christine Detaille.

Ministar Konaković je izrazio zadovoljstvo što je Belgija ponovno otvorila ambasadu u Sarajevu te zaželio dobrodošlicu i uspješan mandat ambasadorici Detaille. Ministar je rekao da se nada da će zaista dobri bilateralni odnosi BiH i Belgije, koji su ojačani u posljedninjih nekoliko godina, dodatno dobiti na dinamici i novi zamah sa početkom rada Ambasade Kraljevine Belgije u Sarajevu.

Ministar se zahvalio za podršku i pomoć koju Kraljevina Belgija pruža našoj zemlji u procesu integracije u Evropsku uniju, te za sponzorisanje rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici.

Ambasadorica Detaille se zahvalila za dobrodošlicu i iskazala svoje zadovoljstvo što je ona prva ambasadorica Kraljevine Belgije u Bosni i Hercegovini nakon što je ponovno otvorena ambasada njene zemlje u Sarajevu. Ambasadorica je istakla da će njena zemlja nastaviti da pruža podršku BiH u ispunjavanju neophodnih uslova za članstvo u Evropskoj uniji.

Ministar Konaković je istakao da je tržište EU najznačajnije za BiH te konstatovao da postoji dosta prostora za unapređenje ekonomskih odnosa između BiH i Belgije. Ugovor o međunarodnom cestovnom transportu, koji je u procesu pregovaranja, mogao bi doprinijeti povećanje relativno male robne razmjene.

Sagovornici su razgovarali i o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu i BiH te o predstojećim lokalnim izborima u našoj zemlji.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo