08.09.2024 / 23:37 Ostali sportovi - Pariz

Svečano zatvorene Paraolimpijske igre, Ismail Barlov nosio zastavu BiH

Gašenjem paraolimpijskog plamena i zvanično su zatvorene 17. ljetne Paraolimpijske igre u Parizu na kojima je sudjelovalo oko 4.400 sportista iz 168 delegacija.

Nakon 11 dana takmičenja svečanom ceremonijom na Stade de Franceu zatvorene su Paraolimpijske igre u Parizu.

Na ceremoniji zatvaranja, zastavu BiH nosio je naš plivač Ismail Barlov, koji je sa svojih 13 godina ušao u historiju istih, jer je postao jedan od najmlađih osvajača medalje ikada.

Pored plivanja, bosanskohercegovački sportisti se mogu pohvaliti i sa još jednom srebrnom medaljom u sjedećoj odbojci.


Nakon što su sredinom augusta zatvorene Olimpijske igre, Pariz se u nedjelju oprostio i od najboljih parasportista svijeta. Bile su to nevjerovatne Igre. Francuzi su otvorili srca i paraolimpijski sport. "Merci beaucoup", Francuska, bila bi poruka za kraj.

Za razliku od spektakularne svečanosti otvaranja u "srcu" Pariza, na Place de la Concorde i glasovitoj aveniji Champs-Elysees, završni "party" je baš kao i na nedavnim olimpijskim igrama, održan na Stade de Franceu pred 64.000 gledaoca. Nažalost, sjajnu atmosferu kvarila je kiša koja je većim dijelom padala.

Umjetnički direktor ceremonije ponovo je bio Thomas Jolly, koji je za posljednju, od četiri pariške "predstave", odlučio transformirati Stade de France u golemi noćni klub, a za show su se pobrinuli francuski pionir elektronske glazbe Jean-Michel Jarre (76) i 24 francuska DJ-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo