7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

07.09.2024 / 22:40 Fudbal - Liga nacija

BiH izgubila u Eindhovenu, ali u Bajraktareviću dobila odlično pojačanje

BiH izgubila u Eindhovenu, ali u Bajraktareviću dobila odlično pojačanje
Foto: UEFA
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u prvoj utakmici Lige nacija od Holandije sa 5:2.

Prvih 45 minuta proteklo je u dominaciji domaće selekcija koja je potpuno kontrolisala meč, a terensku inicijativu krunisali su vodećim pogotkom u 14. minuti.

Xavi Simons je šutirao sa 18 metara ali je njegov udarac izblokiran, no lopta je pala na glavu usamljenog Zirkzeeja koji je, iako leđima okrenut, iznenadio loše posavljenog Vasilja.

Nakon primljenog gola BiH je prvi put uspjela da organizuje jedan napad iz kojeg je mogla doći do izjednačenja, ali je Gazibegović suviše slabo šutirao s ivice šesnaesterca da bi savladao golmana Verbruggena.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vijesti.ba (@vijesti.ba)

U nastavku meča Holanđani su konstantno napadali, ali je BiH ipak uspjela da iz jedne od rijetkih akcija dođe do pogotka. U 27. minuti Huseinbašić je sjajno uposlio Demirovića koji je pored dvojice čuvara uspio poslati loptu u mrežu.

Do kraja poluvremena, Holanđani su napadali. U 43. minuti Reijnders pogađa prečku, a isti igrač u sudijskoj nadoknadi pogađa za novo vodstvo domaćina. Dobio je loptu na 25 metara od gola, iskoristio lošu rekciju odbrane BiH i potpuno otvoren put te lagano stigao do Vasilja i bez većih problema ga savladao za konačnih 2:1 nakon prvih 45 minuta.

U nastavku utakmice, Holandija nastavlja sa terenskom dominacijom. Nakon nekoliko propuštenih prilika, domaći stižu do trećeg gola u 66. minuti. Reijnders pravi velike probleme i neometano ulazi u šesnaesterac, te pronalazi Gakpa kojem je bilo vrlo lako da pogodi za 3:1.

Imala je Holandija nakon toga još nekoliko prilika za četvrti gol, ali se naš tim uspijevao odbraniti. BiH dolazi do igre nakon trostruke izmjene u 69. minuti kada Gigović, Huseinbašić i Mujakić idu iz igre, a na terenu su Šarić, Burnić i debitant Bajraktarević.

Upravo je Bajraktarević nekoliko minuta kasnije poslao fenomenalan pas za Džeku, koji rutinski prima loptu i pogađa za 3:2.

Mladi Bajraktarević (19) je u nekoliko kontakata sa loptom pokazao da bi u budućnosti trebao biti veliko pojačanje za naš tim i definitivno je najsvjetlija tačka večerašnje utakmice.

Naš tim je u tim trenucima bio vrlo aktivan na terenu i prijetio domaćinu, ali bez veće opasnosti.

Kada se činilo da će meč biti završen rezultatom 3:2, rezervista Weghorst nakon odbitka pogađa za 4:2, a nakon toga i Simons za konačnih 5:2 i, na kraju, uvjerljiv poraz BiH na startu nove sezone u Ligi nacija.

Liga nacija:

Holandija - BiH 5:2

Holandija: Verbruggen, Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Ake, Schouten, Reijnders, Gravenberch, Simons, Zirkzee i Gakpo.

BiH: Vasilj, Mujakić, Tahirović, Katić, Barišić, Dedić, Gigović, Gazibegović, Demirović, Huseinbašić i Džeko.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo