7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

05.09.2024 / 22:34 Regija - Beograd

Šta su dogovarali Brammertz i Vučić: Predmeti iz BiH idu u Srbiju

Šta su dogovarali Brammertz i Vučić: Predmeti iz BiH idu u Srbiju
Foto: Arhiva
Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) Serž Bramerc, završio je dvodnevnu posetu Srbiji u okviru priprema za redovni dvogodišnji izveštaj Vijeću sigurnosti UN-a, saopštio je Mehanizam 5. septembra, javlja Slobodna Evropa.

Kako se navodi, Bramerc se tokom posjete sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministarkom pravde Majom Popović i vršiocem dužnosti glavnog tužioca Srbije za ratne zločine Dušanom Kneževićem.

Bramerc i Vučić razgovarali su o pravosuđu za ratne zločine u Srbiji, pravosudnoj saradnji u regionu i traženju nestalih lica, navodi se u saopštenju.

"Tužilac Bramerc je objasnio da postoji značajan broj predmeta ratnih zločina koji treba da budu prebačeni iz Bosne i Hercegovine u Srbiju, a predsjednik Vučić je potvrdio opredeljenost Srbije da prihvati i procesuira takve slučajeve radi postizanja pravde i jačanja regionalne saradnje", saopštio je Mehanizam.

Tokom prošle godine, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je tri optužnice, od kojih dvije nisu bile potvrđene.

Bramerc i ministarka Popović razmjenili su mišljenja o regionalnoj saradnji u predmetima ratnih zločina i pravosuđu za ratne zločine u Srbiji.

"Tužilac Bramerc je pozdravio pozitivnu regionalnu saradnju, posebno sa Bosnom i Hercegovinom, i istakao značajan broj dodatnih predmeta koji bi u bliskoj budućnosti trebalo da budu prebačeni iz Bosne i Hercegovine u Srbiju, za šta će biti potrebno izdvojiti odgovarajuća sredstva", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Bramerc ponovio dugogodišnju zabrinutost svoje kancelarije u vezi sa suđenjima u odsustvu.

U razgovoru sa vršiocem dužnosti glavnog tužioca za ratne zločine Dušanom Kneževićem, Bramerc je pohvalio njegovu spremnost "da privremeno preuzme ove odgovornosti tokom procesa imenovanja sledećeg glavnog tužioca za ratne zločine Srbije i ohrabrio ga da nastavi da u potpunosti koristi dokaze i stručnost Tužilačkog mehanizma".

Serž Bramerc je ranije posjetio Hrvatsku, a posjetiće i Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu radi dodatnih razgovora o pravosuđu ratnih zločina u regionu, uključujući učešće na godišnjem sastanku tužilaca za ratne zločine iz regiona, koji će se ove godine održati u Podgorici.

Bramerc će sljedeći izvještaj predstaviti Vijeću sigurnosti UN-a do kraja ove godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo