7°C
Mostar 17°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 12°C

05.09.2024 / 16:26 Politika - Reagovanje

HDZ kontra Ambasade SAD: Odbrana Krešića i veličanja tzv. Herceg-Bosne

HDZ kontra Ambasade SAD: Odbrana Krešića i veličanja tzv. Herceg-Bosne
Foto: Facebook

Danas su izaslanici HDZ BiH u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH, uputili reagovanje u kojem tvrde da su “napadi na novinara Zorana Krešića napadi su na slobodu govora i medija u BiH”.

„Polazeći od činjenice da je sloboda mišljenja i govora jedno od temeljnih ljudskih prava zajamčenih Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama, te da su slobodni mediji jedan od glavnih stupova demokratskog društva, najoštrije osuđujemo okrestrirane napade na novinare u BiH koji su kulminirali javnim linčom prema Zoranu Krešiću, novinaru i jednom od kandidata za člana Upravnog vijeća Radio-televizije Federacije BiH. Napadi kojima se Krešiću osporavaju pravo na slobodu mišljenja i javnog izražavanja stavova te izvlačenjem iz konteksta njegovih ranijih izjava, vrši pritisak na ionako najmalobrojnije hrvatske novinare u BiH, vidimo isključivo kao pokušaj zaustavljanja procedure imenovanja članova Upravnog vijeća kao jednom od prvih koraka ka vraćanju ovog javnog RTV sustava u okvire zakonskog djelovanja i rada. Posebno nas žalosti činjenica da su se okrestriranim napadima na Krešića pridružili i neki međunarodni predstavnici u čijim je zemljama ovakav slučaj pritisaka na novinare kao i na slobodu mišljenja i govora nedopustiv”, navode i dodaju:

“U Federaciji BiH na sceni je upravo obrnut proces. Umjesto da se RTV Federacije BiH vrati u zakonske okvire rada te postane javni servis u službi svih stanovnika Federacije BiH, a ne samo politika međunacionalne mržnje i nepovjerenja kojima je godinama u službi, napadima na pojedince zaustavlja se svaki pokušaj uvođenja reda u rad javnog RTV sustava u Federaciji BiH kao i preispitivanja odgovornosti za godine nezakonitog i neprofesionalnog rada. Oni koji te procese napadima na pojedince, u ovom slučaju i na slobodu govora i medija, pokušavaju zaustaviti, koče napredak ove zemlje i demokratizaciju društva kojeg nema bez slobodnih medija i prava svakog pojedinca na vlastito mišljenje i stav.“

Podsjetimo, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini stigla je nedavno reakcija na izjave novinara Zorana Krešića u kojoj je naveo kako želi vraćanje tzv. Herceg-Bosne.

- Njegove sramotne pozive na daljnju podjelu Bosne i Hercegovine i blokadu funkcioniranja Federacije BiH okarakterisali su kao destruktivne, neodgovorne i nedosljedne izgradnji zajedničke, multietničke budućnosti unutar euroatlantskih institucija.

"Ne samo da su njegovi prijavljeni pozivi na obnovu Herceg-Bosne opasni i antidaytonski, oni su uvredljivi i regresivni, nego ga, po našem mišljenju, čine i nekvalificiranim za bilo koju poziciju u javnom emitiranju", navode iz Ambasade.

Politički lideri, dodaju, moraju prestati sklapati dogovore koji potkopavaju funkcionalnost institucija i ignoriraju interese svih konstitutivnih naroda zarad promicanja vlastitih, uskih političkih interesa.

Podsjetit ćemo, Zoran Krešić, potencijalni član Upravnog odbora RTV Federacije Bosne i Hercegovine je izjavio kako bi on "da predstavlja nešto", apsolutno zablokirao cijelu državu.

"Apsolutno cijelu državu!", kako je naglasio pa dodao:

"I, nijedan se politički, ni bilo kakav drugi proces, ne bi događao. Ja želim da se vrati Herceg Bosna! BiH je brak u kojem mi ne želimo učestvovati! Na kraju krajeva, ovdje se događa sukob civilizacija. Iskreno, očekujem od HDZ-ovaca i drugih koji su na vlasti, da rade na, blago rečeno, rušenju Federacije, na što većem njenom slabljenju, jer bi to, makar kad bih se ja pitao, bio strateški interes Hrvata", kazao je, između ostalog, Krešić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo