7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

05.09.2024 / 15:28 Ekonomija - Federalni ministar

Hrnjić na EKOBISU: Razvijamo i implementiramo politike na putu zelene tranzicije

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić prisustvovao je danas otvorenju 20. međunarodnog sajma ekologije – EKOBIS u Bihaću.

U svom obraćanju, Hrnjić je naglasio važnost ovogodišnje teme sajma – zelena tranzicija – ističući da ona nije samo prolazni trend, već ključna potreba za unapređenjem kvaliteta života.

- Zelena tranzicija predstavlja neophodnu promjenu koja nam omogućava da naš način života i poslovanja učinimo održivim. Kao ministarstvo, nastojimo podržati poljoprivrednike u prelasku na ekološki prihvatljive metode upravljanja resursima - kazao je Hrnjić.

On je pojasnio i aktivnosti resornog ministarstva koje uključuju razvoj i implementaciju politika podrške zelenoj tranziciji.

- Izdvajamo značajna sredstva kroz model ruralnog razvoja i podržavamo projekte instalacije solarnih panela na poljoprivrednim gazdinstvima, uvođenje novih tehnologija, certificiranje standarda u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, te upotrebu stajskog gnojiva na oraničnim površinama. Osigurali smo mjere zemljišne politike, kao i sredstva za sufinansiranje stručnih skupova i sajmova poput EKOBIS-a - naglasio je Hrnjić.

Tokom obilaska sajma, on je ukazao na globalne ekološke izazove, uključujući klimatske promjene, zagađenje i narušavanje biodiverziteta, te istakao da transformacija privrednog, posebno poljoprivrednog sektora, mora biti u skladu s principima održivosti.

- Naš cilj je očuvanje planete za buduće generacije, a ovaj sajam je pravo mjesto za promociju tih vrijednosti. - dodao je Hrnjić.

Na kraju svog obraćanja, zahvalio je Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona na uspješnoj organizaciji sajma, izrazivši nadu da će EKOBIS i u budućnosti ostati ključno mjesto za razgovore o zaštiti okoliša i održivom razvoju na lokalnom i globalnom nivou.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo