7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

05.09.2024 / 12:00 Kultura - Profesor Roberto Tottoli

Predavanje u Bošnjačkom institutu: Utjecaj Kur'ana na evropsku historiju i kulturu

Predavanje u Bošnjačkom institutu: Utjecaj Kur'ana na evropsku historiju i kulturu
Foto: Vijesti.ba

Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića najavljuje predavanje pod nazivom "The Qur'an in European history and its reception from the Middle Ages to the beginning of Orientalism", koje će održati profesor, istraživač i autor Roberto Tottoli s Univerziteta L'Orientale u Napulju.

Predavanje The Qur'an in European history and reception posvećeno je važnosti primjene Kur'ana u kulturnom i vjerskom razvoju Evrope kroz vjekove, s posebnim naglaskom na historiju sakupljanja, prevođenja, tumačenja svetog teksta čiji je sadržaj umnogome utjecao na oblikovanje evropske intelektualne svijest i djelatnosti.

Ovom prilikom će naučna javnost biti upoznata s ambicioznim projektom “ERC Synergy Project EUQU - The European Qur’an” koji vodi grupa eminentnih stručnjaka koji istražuju dubok utjecaj konfesionalizacije na ranu modernu evropsku kulturu i ulogu Kur'ana kao instrumenta u međukonfesionalnim doktrinarnim raspravama te ulozi evropskih muslimana, njihovih knjiga i znanja u kršćanskom proučavanju Kur'ana s fokusom na iberijske muslimane, a onda i na Tatare i Bjeloruse, otkrivanjem nepoznatih ili nedovoljno istraženih rukopisnih materijala.

Predavanje na engleskom jeziku će biti upriličeno u srijedu, 11. septembra, s početkom u 14:00 sati u prostoru Gazi Husrev-begova hamama.

Roberto Tottoli (PhD, Naples L'Orientale 1996) redovni je profesor arapskog jezika i islamskih znanosti na Univerzitetu L'Orientale u Napulju, gdje obavlja i funkciju rektora od 2020. godine. Osnovni studij orijentalistike okončao je u Veneciji (Ca l Foscari, 1988), a potom boravio na specijalizaciji na Američkom univerzitetu u Kairu i Hebrejskom univerzitetu u Jerusalemu. Predavao je u Torinu, a kao gostujući profesor i istraživač boravio je na Princetonu, Harvardu, EHESS u Parizu, na Univerzitetu Pensilvanije i u Kjotu. Istražio je teme poput biblijskih poslanika u islamu (Biblical Prophets in the Qur'an and Islamic Literature, Richmond, 2002), pisao o prevodima i izdanjima kur'anskog teksta (odgovarajući prilozi u The Qur'an a Guidebook, Berlin, 2023). Autor je nekoliko zapaženih prijevoda s arapskog na talijanski jezik (al-Muwatta'. Manuale di legge Islamica, Torino, 2011), te urednik nekolicine izdanja o islamskoj civilizaciji, islamu na Zapadu (The Wiley Blackwell History of Islam; Hoboken, 2018; Routledge Handbook of Islam in the West, London, 2015). Glavni je istraživač u projektu "ERC Synergy Project EUQU- The European Qur'an".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo