4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

04.09.2024 / 15:38 Crna hronika - Mostar

MUP HNK: 'Otmičar' i djevojčica iz Konjica stupili u kontakt preko društvenih mreža

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK) u srijedu su održali konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na tri posljednja nemila događaja na područja ovog kantona, ...

... poručivši da se u rješavanje problema sve češće pojave nasilja među mlađim osobama, trebaju uključiti svi.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Mirza Rožajac ukratko je opisao razvoj tog događaja kojega je policija riješila u veoma kratkom roku.

- Jučer, u jutarnjim satima u policijsku stanicu Konjic obratila se jedna gospođa, nastanjena u Čelebićima, grad Konjic, prijavivši da je njezina unuka sat vremena prije te prijave otišla do trgovine i da joj se ne javlja na mobitel. Službenici su pokušali locirati djevojčicu, vršene su provjere na terenu, a onda je policija zaprimila novu informaciju gdje je jedna od uposlenica rekla kako je vidjela da djevojčica, koja je inače 2010. godište, ulazi u vozilo Ford Focus, karavan sive boje. Po izjavi njezine bake, djevojčica je registrovana kao duševni bolesnik i ima određeni stepen invaliditeta – pojasnio je početak navedenog događaja.

Policija je zatim krenula u potragu.

- Uspjeli su identificirati vozilo, registarske oznake i osobu koju je upravljala tim vozilom. Od kolega iz Konjica smo tada dobili dojavu kako su se uputili u pravcu Mostara. U tom momentu, sektor Krim-policije je ostvario kontakt i saradnju s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH. Podignuto je kompletno ljudstvo koje je sektor Kriminalističke policije imao na raspolaganju, pretražen je grad i okolica, a negdje oko 19.30 sati vozilo je locirano u naselju Avenija, a nakon toga uspješno je i lociran stan. Po ulasku u stan, osumnjičenik inicijala R. D. (1978.), rođen u Zenici, a nastanjen u Sarajevu, je uhapšen. Razlog za to je što je na samom licu mjesta u toku obrade priznao izvršenje kaznenog djela kojeg mi u ovoj fazi tretiramo kao 'Spolni odnos s nemoćnom osobom'. Nadležni kantonalni tužilac je upoznat sa slučajem i nadam se da će ovaj predmet dobiti zatvorski epilog u narednim satima i danima – izjavio je Rožajac dodavši kako je od MUP-a Kantona Sarajeva zatražen njegov izvod iz kazneno-operativne evidencije da provjere je li osumnjičenik od prije poznat policiji.

Rožajac je medijima potvrdio informaciju kako su osumnjičenik i djevojčica ostvarili kontakt preko društvenih mreža i da su bili u kontaktu određeni vremenski period.

Uputio je i zamolbu medijima.

- Ponekada policiji radite „medvjeđu uslugu“ jer ste tim naslovima o otmici mogli otežati slučaj i dovesti do neželjenih posljedica. U trenutku dok tragamo za osobom, ne znamo gdje se nalazi i ne znamo motive, takav naslov je mogao pobuditi poriv kod počinitelja da izvrši bilo šta. Bojao sam se da će takvi naslovi kod osumnjičenog izazvati strah da posegne za nekom radikalnom mjerom – upozorio je Rožajac.

Načelnik odjela kriminalističke policije PU Mostar Dario Prusina se osvrnuo na druga dva događaja, započevši svoje izlaganje događajem od 1. septembra koji se dogodio u Ulici Ante Starčevića u večernjim satima.

- Oko 23.20 sati dvije maloljetne osobe (2000. godište) kretale su se ulicom Ante Starčeviće, u tom trenutku iz pravca juga im je prišlo vozilo iz kojega izlazi pet nepoznatih osoba koje fizički napadaju ove dvije osobe, udarali su ih rukama i nogama po čitavom tijelu. Nakon toga, napadači su se udaljili prema hotelu „Eri“ i dalje u nepoznatom smjeru. Odmah poslije primljene prijave policijski službenici su krenuli u identifikaciju vozila i počinitelja, došli smo do informacije o modelu auta, broju registarskih tablica nakon čega smo došli do vlasnika koji je onda priveden u službene prostorije. Radi se o osobi A. J. (2001.), rođen u Sarajevu, nastanjen u Mostaru, koji je priznao počinjenje kaznenog djela, ali je odbio otkriti identitet osoba koje su bili pomagači u počinjenju kaznenog djela. Za četiri počinitelja se još traga – kazao je Prusina.

Drugi slučaj dogodio se 4. septembra u Bijelom polju u 6 sati, a policija je isključila sukob među navijačkim grupama i/ili međunacionalni sukob.

- Policija je obaviještena da se dogodio napad na tri maloljetne osobe i da je napad počinilo pet osoba iz vozila marke Golf II, tamne boje bez registarskih oznaka. Policijska patrola krenula je u potragu za vozilom, susrevši to vozilo na cesti. Uključili su svjetlosnu i zvučnu signalizaciju te su krenuli za napadačima. Potjera je trajala nekih kilometar do kilometar i pol, a osumnjičene osobe su tom prilikom izgubile kontrolu nad vozilom te udaraju u zid jedne kuće. Tu smo pristupili identifikaciji osoba i utvrdili da se radi o četiri punoljetne osobe i jednoj maloljetnoj. Svi su priznali počinjenje kaznenog djela, a kod njih su pronađene dvije teleskopske palice i jedna potkapa u cilju maskiranja – otkrio je Prusina te dodao kako su se napadnuta djeca, godište 2006. i 2011., srećom spasili, jer je u blizini bila jedna kuća u koju su pobjegli te se zaključali.

Istraga u ovom slučaju još traje te policija nastoji utvrditi motiv, a poznato je kako ovaj napad nema veze sa sukobom navijačkih grupa ili međunacionalnim sukobom te kako je jedna osoba iz ovog napada već poznata policiji jer je nad njom već ranije vršena kriminalistička obrada.

Iz policije su naveli kako je potreban multisektorski pristup rješavanju problema sve češće pojave nasilja među mlađim osobama.

- Policija je samo represivni aparat koji se susreće s posljedicom svih problema, u rješavanju trebaju biti uključene škole, centri za socijalni rad, ministarstva i druge institucije koje trebaju preuzeti svoj dio odgovornosti na rješavanju ovog problema – zaključio je Prusina.

Ministar unutrašnjih poslova HNK-a Marijo Marić kratko se osvrnuo na navedene događaje te pohvalio reakciju policije kod sva tri slučaja.

- Istragu kakva je jučer uspješno provedena u roku nekoliko sati ne može provesti nesposobna i nedovoljno pripremljena policijska agencija. Mislim  da su se u jučerašnjoj potrazi za nestalom osobom pokazale sve policijske vrijednosti i karakteristike policijskog rada – naglasio je Marić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo