7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

04.09.2024 / 14:33 Obrazovanje - Buhač i Velagić

Sindikatu prosvjete ponuđen maksimum, sve više je rizik za HNK

Sindikatu prosvjete ponuđen maksimum, sve više je rizik za HNK
Marija Buhač i Adnan Velagić (Foto: Arhiv)
Nakon što su predstavnici sindikata obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) odbili ponudi Vlade HNK-a i stupili u generalni štrajk, predsjednica Vlade HNK-a Marija Buhač ponovila je kako je njezina vlada maksimalno izašla u susret zahtjevima prosvjetara.

- Kao predsjednica Vlade, kao roditelj, u potpunosti imam razumijevanje za sve prosvjetne radnike, poštujem njihov rad i zalaganje, i u potpunosti prihvaćam činjenicu da njihove plaće nisu dovoljne. Međutim, ja i ova vlada smo odgovorni za svakog građanina u ovom kantonu, za svaki segment društva, za ukupnu stabilnost budžeta i ni u kojem slučaju ne smijemo podleći pritisku da ugrozimo finansijsku stabilnost ovog kantona - izjavila je Buhač na konferenciji za novinare.

One je podsjetila da je budžetskim korisnicima Vlada HNK-a ponudila isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1000 maraka, zatim povećanje plaća zaposlenicima u obrazovanju u iznosu od 5 posto, te dodatnih 5 posto mentorima i 8 posto savjetnicima u školama, što bi se počelo primjenjivati od 1. oktobra ove godine, kao i automatsko vraćanje promovisanih mentora i savjetnika u pravo.

Buhač je kazala kako je ta ponuda napravljena u skladu s budžetskim prihodima, pa čak i preko toga.

- Kada smo u izvještaju o punjenju budžeta za osam mjeseci uvidjeli da se oslobađaju izvjesna sredstva, ponudili smo to što smo ponudili. Mi imamo s prosvjetnim radnicima potpisane kolektivne ugovore do petog i devetog mjeseca sljedeće godine, i ovo je znak naše dobre volje. Mislim da smo ponudili maksimalno što smo mogli, a da ne zakinemo ni jedan drugi segment društva. Ova ponuda, čak, zahtjeva zaustavljanje pojedinih razvojnih projekata planiranih u budžetu ove godine - dodala je.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Adnan Velagić kazao je kako su primanja prosvjetnih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu na nivou prosječnih primanja prosvjetnih radnika u Federaciji BiH, a s ponuđenom povišicom od 5 posto HNK bi po plaćama prosvjetara došla na četvrto mjesto u Federaciji BiH.

- Mi smo napravili prvi korak kada smo ponudili povećanje plaća od 1.1.2025. godine, onda i drugi korak kada smo to povećanje pomaknuli od 1.10. ove godine, međutim sindikati traže povećanje od 15 posto u dva djela. Vlada nije spremna ići u rizik. Nama je najvažnije da budžet bude stabilan, da su plaće sigurne. One nisu na onom nivou na kojem bismo mi željeli da jesu, ali to su te mogućnosti koje imamo. Ja se kao resorni ministar nadam da će sindikalisti uvidjeti ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo i da će za dobrobit naše djece i društva u cijelosti odustati od generalnog štrajka i pozvati djecu da u ponedjeljak dođu u škole - poručio je ministar Velagić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo