7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

03.09.2024 / 20:00 BiH - Anketa

Građani o zabrani pušenja: Moramo se navikavati na EU standarde

Građani o zabrani pušenja: Moramo se navikavati na EU standarde
Foto: Vijesti.ba

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine u junu mjesecu objavile su novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će u primjeni biti od 13. decembra 2024. godine.

Novi zakon strogo zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, uključujući ugostiteljske objekte, radna mjesta i javni prijevoz.

Do početka primjena Pravilnika inspekcijski nadzor će biti savjetodavan, s ciljem što efikasnijeg prilagođavanja ugostitelja novim propisima.

Novčane kazne za prekršaje iznose od 2.000 do 5.000 maraka za pravna, odnosno od 300 do 1.000 maraka za odgovorna lica.

Ova zabrana obuhvata duhanske i biljne proizvode za pušenje, nargile i vodene lule. Upotreba tehnologije zagrijavanja duhana nije zabranjena.

Sa našim sugrađanima porazgovarali smo o temi zabrane pušenja u zatvorenim prostorima.

"Podržavam zabranu, međutim, nemoguće se u potpunosti odruprijet duhanskoj industriji i konzumentima, ali moramo iznalaziti rješenja, a jedno od njih je upravo ovo. Moramo se navikavati na evropske standarde, disciplinu i naravno na nepušače i njihovo zdravlje", kazao nam je jedan Sarajlija.

"Onoga ko puši treba izdvojiti. Zašto on da mene zagađuje i truje zbog svog ćejfa, gdje sam ja tu?", konstatirao je njegov sugrađanin.

Kompletnu anketu pogledajte u video prilogu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo