02.09.2024 / 23:59 BiH - HMZ RS

Ovo je bilo najtoplije ljeto u historiji Banje Luke

Ovo je bilo najtoplije ljeto u historiji Banje Luke
Foto: Arhiv

Ovogodišnje ljeto sa srednjom temperaturom od 24,8 stepeni Celzijusovih u junu, julu i augustu bilo je najtoplije ljeto u Banjoj Luci od kada se vrše mjerenja, saopćeno je iz Hidrometeorološkog zavodu RS.

"August bio vrlo topao u cijelom regionu, a sa srednjom mjesečnom temperaturom u Banjoj Luci od 25,8 stepeni ovo je, također, bio najtopliji august od kad se vrše mjerenja. August ove godine bio je 3,6 stepeni topliji od prosjeka, a bio je i 1,3 stepena topliji od prethodno najtoplijeg augusta iz 2012. godine", naveli su iz HMZ-a.

Iz Hidrometeorološkog zavoda su naveli da su oboreni i rekordi za srednju minimalnu i srednju maksimalnu temperaturu.

U Banjoj Luci je ovog augusta registrirana pojava 30 tropskih dana (dani sa temperaturom iznad 30 stepeni Celzijusovih), a jedino je 20. jula maksimalna temperatura bila malo manja od 30, odnosno 28,9 stepeni.

"Broj zabilježenih tropskih noći (minimalna temperatura viša od 20 stepeni tokom cijele noći) u augustu ove godine najveći je u jednom mjesecu. Apsolutno maksimalna temperatura za august nije dostignuta, ali i uprkos tome ovo bio najtopliji august od kada se vrše mjerenja. Apsolutni maksimum za Banju Luku za august iznosi 41,8 stepeni iz 2017. godine, a ove godine 39,8 stepeni", naveli su iz Hidrometeorološkog zavoda RS.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo