4°C
Mostar 8°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

01.09.2024 / 17:00 Svijet - Turski predsjednik

Erdogan poručuje Izraelu: Naša čelična kupola biće snažnija od vaše gvozdene!

Erdogan poručuje Izraelu: Naša čelična kupola biće snažnija od vaše gvozdene!
Foto: X
Turska će uskoro započeti vlastiti projekt izgradnje naprednog sistema protivvazdušne odbrane, poznatog kao "Čelična kupola", potvrdio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Turska planira u potpunosti razviti svoj sistem 'Čelične kupole' sa svim potrebnim komponentama. Dok Izrael ima svoju 'Gvozdenu kupolu', mi ćemo imati 'Čeličnu kupolu'," izjavio je Erdogan tokom govora na Vazdušnom ratnom koledžu.

On je dodao da će "Čelična kupola" omogućiti integraciju slojevitih sistema protivvazdušne odbrane sa svim senzorima i oružjem.

Erdogan je također istakao značaj Turske u razvoju bespilotnih letjelica.

"Napredak koji smo ostvarili u sektoru bespilotnih letjelica izaziva divljenje ne samo kod naših saveznika već i širom svijeta", rekao je Erdogan.

Uz lansiranje bespilotnih letjelica Kizilelma i ANKA-3, Turska će se svrstati među vodeće zemlje u ovoj oblasti, dok se testiranja nastavljaju, dodao je predsjednik.

Govoreći o jačanju vojnih kapaciteta, Erdogan je naglasio da Turska aktivno radi na proizvodnji, razvoju i nabavci svega što je potrebno njenim zračnim snagama.

Na kraju, Erdogan je podvukao tursku solidarnost sa svojim prijateljima i saveznicima širom svijeta, ističući spremnost na pružanje podrške gdje god bude potrebno.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo