30.08.2024 / 14:52 BiH - Foto&Video

Travnik: Bradara, Nikšić i ministri Kraljević i Dizdar posjetili KŠC Petar Barbarić

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara, premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić, federalni ministar financija Toni Kraljević, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar te predstavnici još dva ministra posjetili su danas Katolički školski centar Petar Barbarić u Travniku.

Osim što su vidjeli tok radova na obnovi dijela zgrade, predstavnici Federacije dogovorili su s mons. Tomom Vukšićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim i don Željkom Marićem, direktorom KŠC-a ispunjavanje preostalih obaveza koje je federalna vlast preuzela prilikom potpisivanja ugovora 2004. godine.

Predsjednica Bradara je istakla namjeru Federacije da pomogne završetku projekta.

"Učesnik sam vremena i od 2004. godine od tog ugovora, koliko je vremena trebalo da vratimo ovaj objekt KŠC-u. Sretna sam da smo u otvorenom razgovoru pokazali namjeru i vjerujem da ćemo realizovati završetak ovog projekta i da našem KŠC-u vratimo stari sjaj", kazala je Bradara.

Premijer Nikšić kazao je kako se preuzete obaveze moraju ispoštovati.

"Historija niti počinje, niti završava s nama. Ovo je obaveza koja datira iz 2004. godine. Smatram da je 20 godina trebalo da dođemo u fazu kazati da, to je obaveza Vlade FBiH i mi je moramo izvršiti jer je to jednostavno i zakonski i moralni red", rekao je Nikšić.

Mons. Vukšić je dodao kako se otvorena pitanja mogu riješiti samo dijalogom.

"Stalno ponavljam da se sva pitanja, pogotovo otvorena, trebaju i mogu riješiti samo dijalogom. Ovo je danas bio dan dijaloga, podsjećanja na ugovor potpisan 2004. godine. Vrhbosanska nadbiskupija izvršila je svoje preuzete obaveze i nadam se da smo postigli dogovor. Federalna vlast na čelu s predsjednicom, premijerom i ministrima je obećala da će u narednom razdoblju naći načina kako kroz državni proračun izvršiti obveze koje je formalno ugovorom preuzela", kazao je mons. Vukšić.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo