7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

28.08.2024 / 14:00 BiH - Mostar

Čović na obilježavanju osnivanja tzv. Herceg-Bosne, skup počeo himnom Hrvatske

Čović na obilježavanju osnivanja tzv. Herceg-Bosne, skup počeo himnom Hrvatske

U Mostaru je obilježena godišnjica osnivanja paradržave tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne. Obilježavanje, odnosno naučni skup posvećen ovoj temi, započelo je intoniranjem himne susjedne Republike Hrvatske.

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović je govoreći o stvaranju i ulozi Herceg Bosne istakao kako je to preznačajan datum za sve Hrvate.

- Uvjeren sam da nije bilo organiziranosti hrvatskoga naroda kroz HZ, a potom HB danas hrvatski narod ne bi bio u situaciji u kojoj jeste - da se bori za svoju jednakopravnost. Siguran sam također, da nije bilo organiziranosti u svim svojim sastavnicama HR HB ne bismo imali BiH - ustvrdio je Čović.

Komentirajući izjave da je HZ HB, UZP (udruženi zločinački poduhvat) Čović je rekao da je civilizacijski rat užas i da donosi probleme bez obzira na to s koje strane dolazio, ali da se treba pogledati povijesna dimenzija onoga što su činili i radili te da će onda lakše naći i odgovor.

- Svima onima koji na taj način pokušavaju komentirati HZ HB, odnosno organiziranost hrvatskoga naroda, uistinu trebaju pogledati povijesnu dimenziju onog što su činili i radili i odnosili se... Onda će biti lakše tražiti zajednički dogovor, prostor u kojem se živi osmisliti na primjereniji način, civilizacijski, za razliku od vremena kada se ratovalo i tražilo rješenje problema ili zamišljenih strategija jednoga drugoga i trećega naroda - prokomentirao je Čović.

Po njemu, odgovor je jasan – "hrvatski narod je organiziran i činio je sve da zaštiti svoj dom, narod, BiH".

Podsjećamo, presudom Haškog tribunala u novembru 2017. godine čelnici tzv. Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora. Krivim su proglašeni Jadranko Prlić (25 godina zatvora), Bruno Stojić (20 godina zatvora), Slobodan Praljak (20 godina zatvora), Milivoje Petković (20 godina zatvora), Valentin Ćorić (16 godina zatvora) i Berislav Pušić (10 godina zatvora).

Za svih šest osuđenika dokazano je učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu na čijem čelu je bio tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Haški tribunal je u presudi u predmetu Prlić i ostali, presudio da su Tuđman i Šušak bili dio Uruženog zločinačkog poduhvata kojem je cilj bio stvaranje velike Hrvatske u granicama Banovine iz 1939. godine. Žalbeno vijeće je potvrdilo da je cilj udruženog zločinačkog poduhvata bio stvaranje hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini koji bi omogućio ujedinjenje hrvatskog naroda, putem etničkog čišćenja bošnjačkog stanovništva.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo