3°C
Mostar 11°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

27.08.2024 / 18:16 BiH - Osiguran novac

NUB BiH nastavlja raditi, Vlada FBiH obećala finansiranje

NUB BiH nastavlja raditi, Vlada FBiH obećala finansiranje
Foto: Arhiva

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvo obrazovanja i nauke će finansirati rad Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUB BiH) do kraja ove godine, a osiguraće novac i za 2025. godinu.

To su rekli premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i entitetska ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković na sastanku sa predstavnicima NUB BiH, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Vijeća zaposlenika NUB BiH Aldin Huskić, u utorak, 27. augusta.

Dan ranije, zaposlenici su prestali pružati usluge korisnicima, jer pet mjeseci nisu dobili plaću.

Pored toga, nije im riješen pravni status, ni način finansiranja.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka jedna je od sedam institucija kulture, od značaja za državu BiH, čije finansiranje nije riješeno. Nacionalna i univerzitetska biblioteka osnovana je 1945. godine, a u njenom posjedu su, pored ostalog, specijalne zbirke koje su 2020. godine proglašene nacionalnim spomenikom BiH.

Gotovo 30 godina nakon rata, vlasti još nisu preuzele osnivačka prava i obavezu da ih budžetski finansiraju, pa to rade, uglavnom, konkurišući na javne pozive, koje svake godine raspisuju institucije na raznim nivoima vlasti.

Za rad Biblioteke na godišnjem nivou je potrebno 1,35 miliona maraka (oko 690.000 eura).

U Kantonu Sarajevo u maju je stupio na snagu zakon kojim su vlasti najavile preuzimanje obaveze sufinanciranja sedam institucija od značaja za BiH.

Prema tom zakonu, novac za sufinansiranje Nacionalne i univerzitetske biblioteke, kao i Zemaljskog muzeja BiH, treba osigurati Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Preostalih pet institucija u nadležnosti je kantonalnog Ministarstva kulture i sporta.

Vlada Kantona Sarajevo prošle sedmice je uplatila 400.000 maraka (oko 200.000 eura) interventnih sredstava za pomoć NUB-u, što će pokriti dugove prema zaposlenicima, kaže predsjednik Vijeća zaposlenika NUB BiH.

"Ta sredstva i obećanje koje smo dobili danas bili su dovoljni da donesemo odluku da od srijede 28. augusta, nastavimo normalno sa radom i pružanjem usluga našim korisnicima", poručio je Huskić.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je 2024. godine uputilo inicijativu predsjedavajućoj Vijeća ministara, Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu financija i trezora BiH, o rješavanju problema statusa institucija nauke i kulture, čiji pravni i financijski status nije riješen. O tome još nije bilo rasprave.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo