5°C
Mostar 13°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

26.08.2024 / 20:43 Zanimljivosti - Ključni pokazatelji

Psiholog objašnjava: Tri ponašanja koja otkrivaju toksične partnere

Psiholog objašnjava: Tri ponašanja koja otkrivaju toksične partnere
Foto: Ilustracija
Svi želimo vjerovati da smo dobri partneri. No, šta ako nesvjesno pokazujemo ponašanja koja nas čine toksičnima prema osobama koje najviše volimo?

"Lako je upasti u obrasce ponašanja koji se čine opravdanim ili normalnim, ali koji mogu polako uništiti povjerenje i povezanost u vašoj vezi", kaže psiholog Jeffrey Bernstein za Psychology Today. Istakao je tri ponašanja koja mogu otkriti toksične partnere ili partnerice.

1. Nepriznavanje osjećaja partnera

Jedan od najčešćih, ali štetnih načina ponašanja u vezi je nepriznavanje osjećaja partnera, tvrdi psiholog.

"To se može dogoditi na suptilan način, kao što je odbacivanje njihovih emocija kao pretjeranih, govorenje 'smiri se' ili umanjivanje onoga kroz što prolaze s frazama poput 'Nije to tako velika stvar' ili 'Previše si osjetljiv/a'", upozorava.

Objašnjava da nepriznavanje može uzrokovati da se partneri i partnerice osjećaju beznačajno, što dovodi do ogorčenosti i prekida komunikacije.

"S vremenom, ovo ponašanje može stvoriti toksično okruženje u kojem partneri više ne osjećaju sigurnost u dijeljenju svojih stvarnih emocija. Mogu se početi povlačiti, zadržavati svoje osjećaje za sebe ili tražiti emocionalnu podršku od drugih", dodao je.

Dakle, važno je prakticirati aktivno slušanje i empatiju.

2. Usmjeravanje svega na sebe

Prirodno je govoriti o sebi u razgovorima, ali ako stalno preusmjeravamo rasprave na svoja iskustva, mogli bismo nenamjerno zanemariti potrebe i brige naših partnera. To može uzrokovati osjećaj kod naših partnera kao da njihove misli i osjećaji nisu važni koliko naši.

"Na primjer, ako je vaš partner imao stresan dan na poslu, a vi odmah prebacujete razgovor na svoju priču vezanu uz posao bez potvrđivanja njegovog iskustva, pokazujete da ste više zainteresirani za svoje probleme nego njegove. S vremenom to ponašanje može dovesti do osjećaja izolacije i frustracije kod partnera jer im ne pružate dovoljnu podršku", pojasnio je Bernstein.

Stoga, trebamo se truditi uravnotežiti razgovor.

"Kada vaši partneri nešto podijele, odmah se suzdržite od potrebe da to povežete sa sobom. Postavljajte dodatna pitanja, izražavajte empatiju i dopustite im da u potpunosti istraže svoje misli i osjećaje prije nego što podijelite svoje. To pokazuje da cijenite njihova iskustva i iskreno vas zanima ono što kažu", savjetuje psiholog.

3. Zamjeranje

"Zamjeranje tiho ubija vezu. Stalno spominjanje prošlih svađa tokom sukoba može vas učiniti osvetoljubivima i nepomirljivima, čak i ako vjerujete da samo iskreno izražavate svoja osjećanja. Ovo ponašanje može spriječiti napredak vaše veze. Kad se stalno vraćate na stare probleme, to uništava vezu i šalje partneru signal da im niste stvarno oprostili", napominje Bernstein.

To može dovesti do gubitka povjerenja i stvoriti toksično okruženje.

"Usredsredite se na sadašnjost. Ako ste već riješili neki problem, pokušajte krenuti dalje, umjesto da se vraćate na njega tokom svake nesuglasice. To ne znači da trebate ignorisati svoje osjećaje. No, umjesto toga, radite na njihovu rješavanju na način koji omogućuje i vama i vašim partnerima da rastete. Razmislite o razgovoru s terapeutom ili savjetnikom ako se teško oslobađate prošlih boli. Zapamtite, oprost nije opravdavanje lošeg ponašanja, već oslobađanje vas i vaših partnera od lanaca prošlih patnji", zaključio je psiholog.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo