5°C
Mostar 15°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

26.08.2024 / 20:00 Politika - Uskoro sastanak

Forto predlaže da se Plan rasta pošalje bez saglasnosti kantona, odluka na HDZ-u

Forto predlaže da se Plan rasta pošalje bez saglasnosti kantona, odluka na HDZ-u
Foto: Arhiv
Lider HDZ-a Dragan Čović najavio je skori sastanak stranačkih lidera, odnosno koalicionih partnera na nivou Federacije BiH.

Navodno će se govoriti o planu daljeg rada. Rekao je i da sa partnerima u Sarajevu i Banjaluci treba napraviti temelje da Plan rasta bude završen u oktobru.

- Vjerovatno ćemo se okupiti na način da budu svi nositelji izvršne i zakonodavne vlasti zajedno i da postavimo neki plan ispred sebe. Šta raditi do kraja godine, odnosno u narednoj jer ima puno stvari koje još treba završiti. Nećemo stati, možda smo tražili vremena da pokrenemo neke procese, da ojača povjerenje između nas i danas svjedočimo tom povjerenju kada je u pitanju Vlada FBiH. Neke stvari zato idu sporije, ali se jača povjerenje. Drugi dio sastanka ćemo probati napraviti osnovu da probamo onaj Plan rasta u desetom mjesecu i završiti, rekao je Čović.

Najavio je da će EU imati jednu izjavu o BiH, a da je na domaćim akterima da osiguraju da ocjena bude pozitivna.

- Kako bi tokom mađarskog predsjedavanja dobili otvaranje pregovaračkog procesa, rekao je Čović.

Ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto smatra da Listu reformi s kvalitativnim i kvantitativnim koracima za provedbu Plana rasta za zapadni Balkan treba poslati bez saglasnosti kantona, ali da tu odluku treba donijeti predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Forto kaže da Brisel još ima strpljenja za BiH, jer čeka da aktuelna vlast finalizira Reformsku agendu i pošalje Listu reformi, što je uslov za isplatu 70 miliona eura u okviru prve tranše Plana rasta Evropske komisije za zapadni Balkan.

Forto je također rekao da bi sastanak predstavnika stranaka aktuelne većine na državnom nivou trebao biti održan do kraja augusta, ali da još uvijek ne zna tačan termin.

Forto je optimista da će vlasti četiri kantona, u kojima je na vlasti Stranka demokratske akcije i koji su spriječili usvajanje Reformske agende, shvatiti da to nije borba za BiH, već kockanje s njenom budućnošću.

- Ako kod njih i ne prevlada želja da se pomogne ljudima da žive bolje, onda će prevladati politički oportunizam, jer su, vjerujem, postali svjesni da im ovakvi potezi politički štete - ističe Forto.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo