26.08.2024 / 10:54 BiH - Građani ogorčeni

Spletke u Banjaluci: Uplanirana jedna, a grade se četiri zgrade

Spletke u Banjaluci: Uplanirana jedna, a grade se četiri zgrade
Foto: Vijesti.ba

Borba traje mjesecima. Predstavnici gradske uprave napustili javnu raspravu...

Građani naselja Borik (MZ Borik 1) mjesecima vode borbu sa Gradskom upravom u vezi Nacrta izmjene dijela Regulacionog plana, kažu stanovnici Filipovića polja za Vijesti.ba.

Na ovom dijelu naselja koji broji između 5 i 8 000 pretežno mladih bračnih parova, jedina zelena površina uzurpirana je od strane investitora i gradske uprave, napominju.

“Parcela površine 26000 kvadratnih metara pod nazivom "Filipovića polje" nekada je bila gradska, međutim u međuvremenu prešla je u privatne ruke.

Učlanjena je jedna zgrada, ali je izdana dozvola za ukupno 4 zgrade. Na ovoj površini planirana je i predškolska ustanova, čiji je kapacitet smanjen za 50% da bi se ustupio prostor za stambeni objekat.

Najbliže igralište ovom dijelu naselja nalazi se preko 1500 metara, te je potrebno prijeći ili Vrbas ili prilično frekventan tranzit. Zakonski svaka zgrada mora da ima 20% zelene površine, što ni jedna zgrada u ovom dijelu naselja nema. Ukupna planirana površina za izgradnju je preko 13000 m2” – priča jedan od mještana Filipovića polja.

Na raspravi koja je održana 19.8., uz prisustvo preko 30 građana predstavnici Gradske uprave su napustili sastanak, te je samo moderator i projektant iz privatnog preduzeća ostao sagrađanima. Mještani su zahtijevali novi termin rasprave, ali su iz Gradske uprave to odbili, iako je taj dan u Banjaluci bila vremenska nepogoda prilikom koje su ulice blokirane i prekrivene vodom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo