15°C
Mostar 17°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

23.08.2024 / 18:01 Politika - Reakcija

Gratz: Ministrica Vlaisavljević diskriminiše muslimanske i pravoslavne vjernike

Gratz: Ministrica Vlaisavljević diskriminiše muslimanske i pravoslavne vjernike
Foto: Arhiv
Odluka federalne ministrice kulture Sanje Vlaisavljević, u okviru sufinansiranja projekata kulture od značaja za Federaciju, duboko je skandalozna.

Radi se o političkom činu, koji se temelji na dubokoj vjerskoj i etničkoj diskriminaciji, poručio je zastupnik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Dennis Gratz.

Kao što je vidljivo, ako se prođe kroz sadržaj odluke, od 195 projekata koji će dobiti finansijsku podršku iz federalne kase, više od 100 predstavljaju projekti ustanova i udruženja od značaja za Hrvate, uglavnom s području kantona u kojima je HDZ na vlasti.
 
Kada je riječ o vjersko-kulturnim manifestacijama, čak 18 manifestacija od značaja za katolike će dobiti novac po ovoj odluci, dok će istovremeno biti podržane samo četiri manifestacije od značaja za muslimane, a niti jedna od značaja za pravoslavce, što je skandalozno.
 
Diskriminacija je, očigledno, na djelu i kada je u pitanju razlika između pučke i visoke kulture, pa će primjera radi Danima kosidbe na Kupresu biti uplaćeno 10 hiljada maraka, što je više od iznosa koji će biti uplaćen Narodnom pozorištu u Tuzli ili Zenici.
 
Bosna i Hercegovina je multietničko društvo, u kojem je nedopustivo da ministri, prilikom raspodjele javnog novca, preferiraju jednu vjersku i etničku skupinu, nauštrb drugih. Rad federalne, kao i svih drugih nivoa vlasti, mora biti vođen principima inkluzivnosti i ravnopravnosti svih građana, bez diskriminacije po vjerskoj i etničkoj osnovi.
 
Odgovornost za skandaloznu odluku federalne ministrice kulture nije samo na njoj, već i na cijeloj vladi, a naročito na strankama koje se deklarativno zalažu za multietničku državu ravnopravnih građana, zaključio je Gratz.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo