13°C
Mostar 17°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 14°C
Bihać 9°C

22.08.2024 / 17:05 BiH - Prognoze meteorologa

Hoćemo li ljetne temperature imati i u septembru?

Hoćemo li ljetne temperature imati i u septembru?

Osvježenje koje smo prethodnih dana imali ostaje iza nas, jer će od danas živa na termometru ponovo da ide do 35 stepeni celzijusa, što znači da nam u narednim danima slijedi još jedan toplotni talas.

Naime, prema najavama meteorologa, od sutra će ponovo doći do povećanja temperatura. Kako navode, slijede nam nove vrućine, ali ne tako izražene i dugotrajne kao ranije ovog mjeseca.

Kako navode, na stranici Bhmeteo glavnina ovog dugog i paklenog ljeta je iza nas, iako će ljetnih vrućina još i te kako biti.

Milica Đorđević, meteorolog hidrometeorološkog zavoda RS ističe za "Nezavisne novine" da nam slijedi novi toplotni talas, koji neće biti kao oni prethodni.

"Očekuje se postepeni porast temperature već od sutra. Maksimalna temperatura iznosiće od 27 do 33, a od petka očekujemo i veće temperature, te će tako u petak temperatura rasti do 36 stepeni Celzijusa", kazala je Đorđevićeva.

Kako je dodala, novo prolazno osvježenje, odnosno niže temperature i pljuskove, možemo očekivati sredinom naredne sedmice, ali, kako dodaje, to neće dugo trajati.

"Kada je riječ o septembru možemo očekivati visoke temperature, jer se do kraja mjeseca ne vidi neko značajno zahlađenje", kazala je Đorđević.

Kako je dodala, prethodno smo imali tri jaka toplotna talasa, a vrućine koje nam slijede ispunjavaju uslove za četvrti.

"S obzirom na to da je septembar pred nama, a često se dešava da tokom septembra imamo dosta toplih dana, nije isključeno da se ponovi neki toplotni talas, ali sve u svemu ljeto je i visoke temperature još nisu gotove. Razlika je u tome što neće baš tako dugo trajati", dodaje ona.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo