22.08.2024 / 16:07 Svijet - Maariv

Vojni dopisnik: Izrael se ponaša kao najekstremnija sila u historiji

Vojni dopisnik: Izrael se ponaša kao najekstremnija sila u historiji
Foto: X

Vojni dopisnik izraelskih novina Maariv oštro je kritikovao pogoršanje sigurnosne situacije u Izraelu koje je uslijedilo jer je izraelska vlada napustila svoje zarobljenike i nije uspjela zaštititi svoje stanovnike, ponašajući se kao ekstremistička sila u svojim političkim stavovima pod parolom “lažne potpune pobjede”.

Avi Ashkenazi, rezervni oficir u izraelskoj vojsci, je u izvještaju u novinama upitao: “Koja država u zapadnom svijetu bi prihvatila da na njenu suverenu teritoriju svakodnevno pada 130 projektila, pored pet eksplozivnih dronova iz Libana, i da se odrekne svoje teritorije premiještanjem svojih stanovnika na druge teritorije te uništi ekonomiju, poljoprivredu, industriju i turizam u njoj?”

“Koja država na svijetu bi rekla svojim stanovnicima da je regionalna sila, a pustila je da njeni stanovnici (u naseljima oko Pojasa Gaze) 20 godina budu gađani projektilima i zapaljivim balonima i da polja budu paljena, pa ih ponovo napustila 7. oktobra, zbog čega je ubijeno više od 1.200 ljudi, oteto stotine civila iz njihovih domova i oblast praktički izolirana od države?”, dodao je.

Ashkenazi je izrazio čuđenje time što izraelske vođe i dalje tvrde da je Izrael regionalna sila koja je na korak od pobjede, što je fraza koju izraelski premijer Benjamin Netanyahu stalno ponavlja, dok se stanovnici naselja oko Gaze ne mogu vratiti svojim domovima zbog prijetnje ratom i bombardiranjem. U isto vrijeme, Izrael ne uspijeva vratiti svoje građane i ostavlja ih u zatočeništvu.

Vojni dopisnik ismijao je zahtjeve ekstremista u izraelskoj vladi za naseljavanjem u centru Gaze i insistiranje izraelske vlade na očuvanju koridora Filadelfija i Netzarim pod izgovorom sigurnosti. “Zapanjujuće je kako je oblikovano naše razumijevanje sigurnosti”, rekao je.

“Šta je tačno sigurnost? Ubijanje civila u zarobljeništvu? Stalni projektili koji na nas padaju sa sjevera? Suočavanje s teroristima koji nose na sebi 8 kilograma eksploziva i raznose se u Tel Avivu? Ili to što stotine hiljada učenika ne znaju da li će krenuti u svoje škole 1. septembra i koju školu će ići?”, upitao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo