13°C
Mostar 17°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 14°C
Bihać 9°C

20.08.2024 / 17:45 BiH - Iznenadna posjeta

Direktor CIA-e govorio o Dodikovom secesionizmu, oglasio se i Džuvo

Direktor CIA-e govorio o Dodikovom secesionizmu, oglasio se i Džuvo
Foto: Vijesti.ba
Razlog posjete direktora CIA-e Williama Burnsa Sarajevu jeste razgovor, između ostalog, i o zabrinjavajućoj secesionističkoj retorici i djelovanju predsjednika entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika i Vlade RS-a, rekao je za Radio Slobodna Evropa zvaničnik Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

- Održani su sastanci s kolegama iz obavještajne zajednice, članovima Predsjedništva i ministrom vanjskih poslova. Razgovarali su o pitanjima od zajedničkog interesa, što uključuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne o Hercegovine, rečeno je iz Vlade SAD-a o posjeti direktora CIA-e.

Direktor CIA-e William Burns stigao je u Sarajevo u utorak, 20. augusta, gdje se sreo s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Almirom Džuvom.

Džuvo je za RSE rekao da je "riječ o posjeti koja je dogovorena ranije, kao i da je Burns iskazao podršku u suradnji agencija, ali i državi BiH".

Radio Slobodna Evropa iz više izvora saznaje da je sastanku u Predsjedništvu BiH prisustvovala i Željka Cvijanović, koja je na američkoj listi sankcioniranih osoba, zbog prijetnji Daytonskom mirovnom sporazumu, integritetu i suverenitetu BiH, kao i njen stranački šef Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je za Vijesti.ba prokomentarisao dolazak Burnsa u Sarajevo, te poruke iz ove za širi bh. javnost iznenadne posjete prvog čovjeka CIA-e.

- Veoma važna poruka je dolazak ovako izuzetno važnog čovjeka, jednog od prvih ljudi američke administracije, koji je u posjeti regionu, prije svega Bosni i Hercegovini. Jasna je poruka američke administracije da je BiH i dalje visoko u agendi SAD-a, što je možda malo i začuđujuće obzirom na to šta se sve u svijetu dešava. Vrlo jasne poruke podrške prosperitetu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu. I njegov dolazak simbolizira sve što stane u ove tri riječi, rekao je ministar Konaković za Vijesti.ba.

Dodao je da neki dijelovi razgovora nisu za javnost.

- Međutim, mogu reći da su dojmovi veoma pozitivni i da je ovo jedna od važnijih posjeta u mandatu od kako sam ja na funkciji ministra vanjskih poslova. Ova posjeta je ohrabrujuća stvar za BiH i deprimirajuća stvar za one koji Bosni i Hercegovini ne žele dobro, zaključio je Konaković.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo