16°C
Mostar 21°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 20°C
Bihać 13°C

20.08.2024 / 16:05 Svijet - Novo pravilo

Šta predstavljaju krugovi na cesti koje je uvela Austrija

Šta predstavljaju krugovi na cesti koje je uvela Austrija
Foto: Reddit

Pojava novih znakova i pravila uvijek stvara zbunjenost među vozačima. To se dogodilo i s kružnim linijama na nekim cestama u Evropskoj uniji.

Ova oznaka na kolovozu dolazi iz Austrije. Riječ je o znaku koji je u ovoj zemlji u upotrebi od 2019. godine i daje dobre rezultate. Upravitelj austrijskih cesta KFV navodi da se na cestama na kojima se počeo primjenjivati ovaj znak uspjelo smanjiti nesreće motocikala za 80%, piše HAK Revija.

Znak je niz krugova nacrtanih reflektirajućom, protivkliznom bijelom bojom. Nalaze se uz punu liniju i cilj im je upozoravanje motociklista da su označeni zavoji uskog radijusa, odnosno da se zavoj naglo zatvara.

Cilj je i pomoći motociklistima da ne prelaze u suprotnu traku na opasnim mjestima kad sijeku zavoje. Krugovi dodatno upozoravaju da se približavaju sredini puta. Znakovi se nalaze u područjima u kojima se dogodio velik broj nesreća.

Dobri rezultati koje ova mjera daje naveli su brojne druge zemlje, poput Škotske, Švicarske, Njemačke, Luksemburga, Italije, Španije i Australije, da razmisle o ovom tipu signalizacije, prenosi Index.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo