16.08.2024 / 10:55 BiH - Godine čekanja

Šta je sa izgradnjom 12. transverzale u Sarajevu!?

Šta je sa izgradnjom 12. transverzale u Sarajevu!?
Foto: Vijesti.ba
Jednoj od saobraćajem najopterećenijih dionica na prostoru KS koja povezuje Stupsku petlju, odnosno Sarajevsku zaobilaznicu i Međunarodni aerodrom, ovih dana je uslijed povećanog broja gostiju prava noćna mora za sve vozače.

Priča o gradnji XII transverzale traje već preko 13 godina, no konkretnih pomaka na terenu nema. Prije četiri mjeseca Općina Novi Grad izdala je urbanističku saglasnost Cestama FBiH za izgradnju dijela XII transverzale, koji prolazi kroz ovu općinu, od spoja ulica Kenana Dubravića, Stupska i ulice Kurta Schorka.

Međutim, još se čeka na dobijanje urbanističke saglasnosti od Općine Ilidža. Kako Vijesti.ba saznaju, u prethodnih nekoliko sedmica, održan je niz sastanaka na ovu temu o kojoj je načelnik Ilidže Nermin Muzur rezgovarao i sa ministrom saobraćaja i komunikacija BiH Edinom Fortom te direktoricom Zavoda za izgradnju KS Belmom Barlov.

Naime, prema planskoj dokumentaciji planirana je izgradnja XII transverzale sa četiri trake i pješačkom stazom, a prva faza bi vodila od Stupske petlje do spoja sa A transverzalom, odnosno ulaza u Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje je planirana izgradnja kružnog toka. Kako se radio o trasi koja prolazi kroz dvije općine, a većim dijelom se nalazi na području općine Ilidža, najznačajniji objekat i kružna raskrsnica planirano je da se nalaze na području općine Novi Grad u neposrednoj blizini TC Bingo i rasadnika KJP Park, tačnije na križanju sa budućom Južnom longitudinalom.

Međutim, kako se radi o planu starom preko 20 godina i kako su na ovom području u tom periodu nikla nova velika naselja, poput onog na Stupu, potrebe su se na terenu izmijenile. Tako je Ilidža zatražila ili izmicanje kružnog toka između Binga i rasadnika na dio koji pripada ovoj Općini ili da se izgradi još jedan za potrebe naselja Stup u blizini sadašnje nelegalne pijace. Očekuje se da će nadležni u narednim danima dati prijedloge rješenja, čime bi se stvorile pretpostavke da za dobijanje urbanističke saglasnosti i od Općine Ilidža, za dionicu od Stupske petlje do P61.

Na pitanje koliko će građani KS još čekati na ovih 1,5 kilometara moderne ceste, iz JP Cesta FBiH za Vijesti.ba kažu da je “pitanje rokova i plana izgradnje veoma kompleksno budući da ista ovisi o drugim sudionicima, u prvom redu lokalnoj zajednici u kontekstu dobijanja saglasnosti te Vladi FBiH i Kantona Sarajevo u smislu osiguranja finansijskih sredstava”.

“O rokovima završetka ovog projekta možemo govoriti tek kada se ispune svi prethodno pomenuti preduslovi”, navode iz Cesta FBiH.

Dok se to ne desi, glavni grad BiH na ovom dijelu ostaće zaglavljen u nepodnošljivim gužvama, a svi oni koji prolaze ovom dionicom, od građana do turista svjedočiće ruglu grada i oličenju bezakonja u vidu prljavih, oskudnih i prašnjavih štandova na Stupskoj pijaci.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo