14.08.2024 / 11:26 Ostali sportovi - Arshad Nadeem

Veličanstven doček pakistanskog olimpijca, nagrađen sa 897.000 dolara

Veličanstven doček pakistanskog olimpijca, nagrađen sa 897.000 dolara
Foto: X
Pakistanski rekorder u bacanju koplja, Arshad Nadeem, nagrađen je s ukupno 897.000 dolara dok cijeli Pakistan nastavlja slavlje njegovog uspjeha na Olimpijskim igrama u Parizu.

Premijer Pakistana, Shehbaz Sharif, najavio je 150 miliona rupija (538.000 dolara) za Nadeema na posebnoj ceremoniji u Islamabadu u čast ovog sportskog heroja. Sharifova najava uslijedila je nekoliko sati nakon što je premijerka provincije Punjab, Mariam Nawaz, posjetila Nadeemovu kuću u selu u distriktu Mian Channu i uručila mu ček od 100 miliona rupija (359.000 dolara).

Nawaz mu je također uručila ključeve novog automobila sa posebnim registarskim brojem "PAK 92.97" kako bi obilježila Nadeemovo bacanje od 92,97 metara u Parizu, što je olimpijski rekord. Nadeemov trener Salman Iqbal Butt također je dobio 5 miliona rupija (18.000 dolara).

"Udvostručili ste radost 250 miliona Pakistanaca jer ćemo sutra proslaviti i naš Dan nezavisnosti," rekao je Sharif prilikom najave novčane nagrade za Nadeema, čiji je otac radnik za dnevnicu. "Danas je svaki Pakistanac sretan i moral cijele zemlje je na visokom nivou."

"Osjećaj je veoma dobar," rekao je Nadeem u utorak. "Nadam se da ću ostati u formi i jednog dana oboriti i svjetski rekord."

Nadeem je prošlog četvrtka izazvao slavlje širom Pakistana kada je njegovo bacanje lako nadmašilo prethodni olimpijski rekord od 90,57 metara koji je postavio Andreas Thorkildsen iz Norveške 2008. godine. Također je bilo daleko ispred Indijca Neeraj Chopre, olimpijskog pobjednika iz Tokija, koji je postigao sezonu najboljih 89,45 metara za srebro.

"Arshad Nadeem je donio neviđenu sreću naciji," rekla je Nawaz u izjavi.

Nadeem je osvojio prvu olimpijsku zlatnu medalju za Pakistan u posljednjih 40 godina, kada je muška ekipa u hokeju na travi pobijedila na Igrama u Los Angelesu 1984. godine. Posljednja medalja Pakistana bilo je bronzna u hokeju na travi na Igramama u Barceloni 1992. godine.

"Visine na koje čovjeka dovode roditeljske molitve," rekla je Nawaz u svom postu na X-u, dok je dijelila sliku s Nadeemom i njegovom majkom Razijom Parveen.

Kasnije u utorak, Nadeem i njegova porodica prevezeni su posebnim letom iz Multana u Islamabad kako bi prisustvovali prijemu koji je organizovao Sharif, koji je odavao počast sportisti tokom sastanka kabineta.

"Nadeem je podigao ime Pakistana širom svijeta zahvaljujući svom neprekidnom radu, molitvama roditelja i obuci trenera," rekao je Sharif.

Nadeem je također dobio posebnu poštansku marku u čast njegovom rekordnom bacanju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo