13.08.2024 / 12:43 Svijet - Nužna mjera

Ukrajina ograničava kretanje civila blizu granice s Rusijom

Ukrajina ograničava kretanje civila blizu granice s Rusijom
Foto: Ilustracija
Ukrajina ograničava kretanje civila unutar zone od 20 kilometara u sjeveroistočnoj regiji koja graniči s Rusijom, saopćio je danas glavni štab u Kijevu, dok se njene trupe sve više probijaju u ruski teritorij u jeku iznenadne ofenzive.

Mjera, koja se odnosi na dijelove regije Sumi koja graniči s ruskim Kurskom, bila je potrebna zbog "porasta intenziteta neprijateljstava" i aktivacije ruskih diverzantskih i izviđačkih grupa u tom području, rečeno je, prenosi HINA.

"Vojno zapovjedništvo uvelo je ograničenja kretanja svih kategorija građana u pograničnom pojasu regije Sumi", stoji u saopćenju na društvenim mrežama.

Glavni stožer je dodao da je mjera privremena. Ukrajinske trupe probile su rusku granicu, oko 530 kilometara jugozapadno od Moskve, prošle sedmice u napadu koji je rezultirao zauzimanjem dijelova ruskog teritorija i masovnom evakuacijom civila s obje strane granice.

Jučer je general Oleksandr Sirski, vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga, izvijestio da Ukrajina kontrolira oko 1000 kvadratnih kilometara u regiji Kursk. Ruski vojni posmatrači vjeruju da će ruske snage uspjeti zaustaviti ukrajinsko napredovanje, prvo na ruskom teritoriju od početka ruske invazije u februaru 2022. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo