13.08.2024 / 12:34 Svijet - Pilot nije bio ovlašten

Poznati detalji pada helikoptera na luksuzni hotel u Australiji

Poznati detalji pada helikoptera na luksuzni hotel u Australiji

Pilot koji je poginuo kada je helikopter pao na krov luksuznog hotela u Cairnsu, Australija, u ponedjeljak, bio je zaposlenik čarter kompanije koja je posjedovala avion, ali nije imao dozvolu za letenje, potvrdila je grupa u saopćenju.

Nautilus Aviation je u utorak saopćila da je pilot radio u kompaniji četiri mjeseca i da je prisustvovao zabavi noć prije nesreće kako bi proslavio unapređenje na drugo radno radno mjesto.

"Ovo nije bio radni događaj i organizirali su ga prijatelji," navodi se u saopćenju, prenosi CNN

Stotine gostiju i osoblja hotela DoubleTree by Hilton evakuisane su kada je helikopter srušen na zgradu blizu Cairns Esplanade, šetnice uz obalu koja je popularna među putnicima u sjevernom Queenslandu, u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak.

Plamenovi su izletjeli u noćno nebo nakon što je avion izbio u plamen, prosipajući gorivo preko krova hotela i oštetivši neka gornja okna sedmerokatnice.

Dvoje turista koji su spavali na vrhu hotela prebačeni su u bolnicu s lakšim povredama.

Vrhovni komesar za policiju Queenslanda Shane Holmes rekao je u ponedjeljak da je pilot napravio "neovlašteni let," ali je odbio komentirati da li je helikopter ukraden ili da li je nesreća bila namjerna, rekavši da su sve mogućnosti u igri.

Angus Mitchell, glavni komesar Australijskog ureda za sigurnost u transportu (ATSB), rekao je da istražitelji vjeruju da je helikopter poletio iz hangara opće avijacije na aerodromu Cairns, otprilike 5 kilometara od hotela.

"Znamo da je vidljivost bila smanjena u to vrijeme i bilo je moguće kiše," rekao je.

"Želimo razumjeti s čim je helikopter bio opremljen, ali i potencijalno šta je helikopter radio u tom trenutku i prirodu leta."

Svjedokinja Veronica Knight, sjedila je na platou i razgovarala na telefon nakon ponoći, kada je vidjela helikopter kako leti vrlo nisko iznad vode.

Letio je "punom brzinom," rekla je CNN-u. Nestao je iz njenog vidokruga na nekoliko minuta, a ona je počela ići kući prije nego što je ponovo ugledala helikopter koji se vraća. Dok je vadila telefon da ga snimi, helikopter je skrenuo i uperio se prema obližnjim dobro osvijetljenim zgradama.

Nekoliko sekundi kasnije, udario je u krov hotela, neposredno prije 2 sata ujutro.

Knightovi video zapisi prikazuju narandžasti sjaj plamena i dim koji dolazi s krova hotela, dok sirene jauču u daljini.

Rekla je da je helikopter prošao iznad drveća i druge više zgrade prije nego što je udario u krov hotela.

"(Pilot) bi znao da su te zgrade tu," rekla je Knight.

U saopćenju za CNN, DoubleTree by Hilton Cairns je rekao da su svi njihovi gosti – 421 odraslih i 50 djece, plus dvoje osoblja – sigurno evakuisani.

Ostali istražitelji uključuju forenzičku jedinicu za nesreće i ATSB, koji je poslao tim na mjesto nesreće u ponedjeljak da prikupi dokaze i obavi intervjue.

Biro je zamolio svjedoke sa bilo kakvim fotografijama ili video zapisima helikoptera da kontaktiraju vlasti putem njihove web stranice.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo