13.08.2024 / 12:19 Svijet - Znakovite poruke

Iran predstavio dronove u Moskvi uz tekst na hebrejskom 'Pripremite svoja skloništa'

Iran predstavio dronove u Moskvi uz tekst na hebrejskom 'Pripremite svoja skloništa'
Foto: Vahid Salemi/AP

Iran je predstavio svoj dalekometni dron Mohajer 10 na izložbi odbrane u Rusiji, dok je Washington upozorio Teheran na posljedice naoružavanja Moskve nakon izvještaja da će ga snabdjeti stotinama balističkih projektila.

Novinska agencija Islamske Republike Iran (IRNA) saopćila je da je Teheran prikazao najnapredniji dron na vojno-tehničkom forumu koji traje od ponedjeljka do srijede u Patriot Parku izvan ruske prijestolnice.

Videosnimak prikazuje dron zajedno sa drugom vojnom opremom, uz tekst „Pripremite svoja skloništa“ na hebrejskom i perzijskom jeziku.

Iranski novinski izvještaji navode da je domet drona 2.000 kilometara, može letjeti do 24 sata, a njegova nosivost može dostići 300 kilograma, što je dvostruko više od nosivosti prethodnog modela, Mohajera 6.

Iran je u augustu prošle godine objavio detalje o dronu Mohajer 10, rekavši da ima veći domet i duže trajanje leta, kao i veću nosivost.

Izvještaj dolazi u trenutku kada se Bliski istok priprema za odgovor Irana kojim je prijetio Izraelu nakon ubistva šefa Političkog biroa Islamskog pokreta otpora (Hamas) Ismaila Haniyeha u glavnom gradu Irana 31. jula.

S druge strane, američki zvaničnici optužili su Iran da šalje dronove u Rusiju, uključujući dron Mohajer 6.

Sjedinjene Američke Države su upozorile Iran jučer, u ponedjeljak, na posljedice naoružavanja Rusije, ukazujući na to da znaju da će Teheran Moskvu snabdjeti stotinama balističkih projektila.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Vedant Patel rekao je za novinare: „Spremni smo odgovoriti brzo i snažno ako Iran počne s prebacivanjem balističkih projektila, što je, s naše tačke gledišta, korak koji bi predstavljao značajnu eskalaciju iranske podrške agresivnom ratu Rusije protiv Ukrajine.“

Reuters je citirao dva izvora u evropskim obavještajnim službama koji su rekli u petak da deseci ruskih vojnika u Iranu obučavaju korištenje sistema balističkih projektila kratkog dometa Fath 360.

Dodali su da očekuju skoru isporuku stotine satelitski navođenog oružja Rusiji za njegovo korištenje u ratu u Ukrajini, prenosi Aljazeera.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo