12.08.2024 / 22:03 Svijet - Mirovni pregovori

SAD očekuju da će razgovori o prekidu vatre u Gazi krenuti prema planu

SAD očekuju da će razgovori o prekidu vatre u Gazi krenuti prema planu
Foto: Arhiv
SAD očekuju da će mirovni pregovori u Gazi krenuti prema planu, saopćio je u ponedjeljak State Department, dodajući kako vjeruje da je dogovor o prekidu vatre moguć čak i nakon što je Hamas izrazio sumnju da će sudjelovati na sastanku u četvrtak koji su sazvali posrednici.

Palestinska grupa Hamas u nedjelju je zatražila od posrednika da predstave plan temeljen na prethodnim razgovorima umjesto da se upuštaju u nove pregovore oko sporazuma o prekidu vatre u Gazi.

Prošle su sedmice čelnici SAD, Egipta i Katara pozvali Izrael i Hamas da se sastanu na pregovorima 15. augusta u Kairu ili Dohi kako bi finalizirali prekid vatre u Gazi i sporazum o oslobađanju talaca.

Zamjenik portparola State Departmenta Vedant Patel, obraćajući se novinarima na redovnom brifingu za medije, izjavio je da SAD u potpunosti očekuje nastavak razgovora i da će nastaviti raditi s uključenim stranama, dodajući da je dogovor još moguć.

- U potpunosti očekujemo da će razgovori napredovati, kao što bi i trebali. Svi bi se pregovarači trebali vratiti za stol i dovesti taj dogovor do zaključka - kazao je Patel.

Odbio je reći hoće li se pregovori odvijati bez Hamasa ili radi li Washington s regionalnim partnerima kako bi osigurao njihovo sudjelovanje.

Predsjednik Joe Biden iznio je prijedlog prekida vatre u tri faze u obraćanju 31. maja. Washington i regionalni posrednici otada su pokušali dogovoriti sporazum o prekidu vatre u Gazi u zamjenu za oslobađanje talace, ali su nailazili na ponavljane prepreke, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo