12.08.2024 / 21:03 Politika - Potvrđeno za Vijesti

Vijeće ministara BiH usvojilo odluku: Zatražit će pomoć Hrvatske, Srbije i Crne Gore u gašenju požara

Vijeće ministara BiH usvojilo odluku: Zatražit će pomoć Hrvatske, Srbije i Crne Gore u gašenju požara
Foto: Fena
Na vanrednoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH usvojena je odluka o slanju zahtjeva za pružanje međunarodne pomoći u gašenju požara, potvrđeno je za Vijesti.ba.

Vijeće ministara je tako, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, jednoglasno donijelo Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u gašenju požara, nakon što su požari zadesili Bosnu i Hercegovinu.

Ovom odlukom zatražena je međunarodna pomoć u gašenju požara u vidu vatrogasnih snaga, sredstava i letjelica za gašenje požara iz zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima potpisane sporazume i memorandume o suradnji u zaštiti i spašavanju i kroz procedure Mehanizma za civilnu zaštitu Europske unije (EU).

Međunarodnu pomoć za gašenje požara primaju nadležni organi za civilnu zaštitu u Bosni i Hercegovini.

Odluka će važiti dok traje opasnost od požara tokom 2024. godine. Povod je pogoršanje situacije na požarištu u Nacionalnom parku Sutjeska kod Foče i opasnost da se vatra proširi i na prašumu Perućica.

Domaći kapaciteti Helikopterskog servisa RS, Oružanih snaga BiH, vatrogasnih jedinica i Civilne zaštite ne uspijevaju zaustaviti širenje požara.

Tako će se pomoć tražiti od susjednih zemalja, odnosno od Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo