12.08.2024 / 20:48 Svijet - New York

Mladić (22) u SAD-u optužen za napad iz mržnje: Izbo Židova i vikao 'Free Palestine'?

Mladić (22) u SAD-u optužen za napad iz mržnje: Izbo Židova i vikao 'Free Palestine'?
Foto: X
Muškarac (22) u SAD-u optužen je za napad i zločin iz mržnje nakon što je u subotu u New Yorku, u četvrti Brooklyn, nožem izbo mladića u blizini sinagoge. Pritom je vikao "oslobodite Palestinu" i "želite li umrijeti", objavila je policija, a prenosi New York Times.

22-godišnji muškarac, Vincent Sumpter, optužen je za napad koji se dogodio u subotu oko dva ujutro na aveniji Kingston te će uskoro biti izveden pred sud.

Rabin sinagoge, Yaacov Behrman, rekao je da se Sumpter porječkao sa grupom ljudi među kojima je bila i žrtva, mladić Yechiel Michel Dabrowskin, prije nego što ga je ubo nožem u prsa. Rabin Behrman rekao je da je Dabrowskin, koji je Židov i ima oko 30 godina, odveden u medicinski centar Maimonides te da nije životno ugrožen.

"Ovo je vrlo ozbiljan incident, a u posljednje je vrijeme bilo mnogo antisemitske retorike", rekao je rabin Behrman. "Zabrinut sam zbog toga", dodao je.

Rabin Behrman je rekao da je napadač provocirao grupu mladića vičući "Oslobodite Palestinu". Kad su mu prišli da ga pitaju zašto, on je odgovorio: "Želiš li umrijeti?" rekao je rabin Behrman. Tada je ubo žrtvu i pobjegao, rekao je.

Nekoliko nedavnih incidenata usmjerenih protiv Židova u Brooklynu klasificirani su kao zločini iz mržnje. Ranije ovog mjeseca, dvije osobe su se suočile s optužbama za zločine iz mržnje nakon što su optuženi da su išarali domove židovskog direktora Brooklynskog muzeja i drugih čelnika te institucije. U maju je jedan muškarac optužen nakon što je policija rekla da je vikao antisemitske pokliče, a zatim se odvezao na pločnik i pokušao udariti pješake ispred ortodoksne židovske škole u East Flatbushu.

Mark Treyger, izvršni direktor Vijeća za odnose sa židovskom zajednicom u New Yorku, komentarisao je napad u objavi na društvenim mrežama.

“Ovo je opasna eskalacija trenutne klime u kojoj se nalazimo i trebala bi razbjesniti svakog Njujorčanina jer je ovo napad na svakoga od nas”, napisao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo