12.08.2024 / 19:14 Svijet - Jug Gaze

Izrael nastavio s napadima u blizini Khan Younisa

Izrael nastavio s napadima u blizini Khan Younisa
Foto: X
Izraelske snage nastavile su s operacijama u blizini grada Khan Younisa na jugu Gaze u ponedjeljak u jeku međunarodnog pritiska za postizanje dogovora o zaustavljanju borbi u Gazi i sprječavanju šireg regionalnog sukoba s Iranom i njegovim saveznicima.

Palestinski ljekari su saopćili da je u izraelskim vojnim napadima na Khan Younis u ponedjeljak ubijeno najmanje 18 osoba, a nekoliko ih je ranjeno. U međuvremenu je više porodica i raseljenih lica pobjeglo iz područja ugroženih novim naredbama o evakuaciji u kojima se poručuje mještanima da napuste to područje.

Kasnije je u izraelskom zračnom napadu ubijeno pet ljudi u predgrađu Zeitoun u gradu Gazi, a dvoje je ubijeno u Rafahu, u blizini granice s Egiptom, saopćili su ljekari.

Dok su se borbe nastavljale, Hamas je skeptično reagirao na posljednju rundu pregovora u četvrtak uz posredovanje Egipta i Katara, navodeći da nije uočio nikakav znak pomaka s izraelske strane.

Grupa je u nedjelju saopćila da posrednici moraju prinuditi Izrael da prihvati prijedlog o prekidu vatre temeljen na idejama američkog predsjednika Joea Bidena, koje je Hamas prihvatio, "umjesto provođenja daljnjih rundi pregovora ili novih prijedloga koji bi pružili pokriće za agresiju okupatora".

Dva izvora bliska Hamasu kazali su Reutersu da je grupa bila uvjerena da je novi poziv na pregovore unaprijed koordiniran s Izraelom kako bi se spriječili odgovori Irana i Hezbollaha na ubistvo čelnika grupe, Ismaila Haniyeha, u Teheranu i visokog vođe Hezbollaha u Libanu.

- Može se reći da je to blago odbijanje. Ako Hamas dobije izvediv plan, izraelski pozitivan odgovor na prijedlog koji je prihvatio, stvari bi se mogle promijeniti, ali za sada Hamas vjeruje da Netanyahu nije ozbiljan u vezi s postizanjem dogovora - kazao je palestinski zvaničnik blizak posredovanju.

Hamasova reakcija na razgovore uslijedila je dok su rasle pripreme za sukob većih razmjera, pri čemu je Washington naredio slanje podmornice s navođenim projektilima na Bliski istok, a udarna grupa Abraham Lincoln ubrzala je svoje raspoređivanje u regiji.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant poručio je američkom kolegi Lloydu Austinu da se Iran priprema za vojni napad velikih razmjera na Izrael, objavio je na platformi X Barack Ravid, novinar Axios News s dobrim izvorima.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo