12.08.2024 / 16:23 Svijet - Predsjednik Rusije

Putin bez zadrške: Rusija će protjerati ukrajinsku vojsku sa svoje teritorije

Putin bez zadrške: Rusija će protjerati ukrajinsku vojsku sa svoje teritorije
Foto: TASS
Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će ruska vojska protjerati ukrajinsku sa svoje teritorije, nakon što je Ukrajina uspješno izvršila invaziju na rusku oblast Kursk.

Prošlog utorka ukrajinske snage prešle su granicu s Rusijom i zauzele značajnu teritoriju u regiji Kursk. Reuters piše da je potencijalni cilj iznenadnog napada sticanje bolje pozicije u pregovorima o prekidu vatre nakon američkih predsjedničkih izbora u novembru.

Iznenađena Rusija je u nedjelju uspjela da stabilizuje front, iako ruski vojni blogeri izvještavaju da je Ukrajina osvojila dodatnu teritoriju u borbi sa ruskom vojskom. Guverner susjedne Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da je počela evakuacija civila iz okruga Krasnaja Jaruga zbog “neprijateljske aktivnosti na granici”.

Putin je u svom najopsežnijem govoru o ukrajinskoj ofanzivi do sada rekao da Kijev, “uz pomoć zapadnih gospodara”, želi da poboljša svoju pregovaračku poziciju i potkopa rusko napredovanje.

Putin je rekao bezbjednosnim zvaničnicima i regionalnim guvernerima da ukrajinske snage trpe velike gubitke.

“Neprijatelj će sigurno dobiti odgovarajući odgovor, a svi ciljevi koji nas očekuju biće, bez sumnje, ostvareni”, rekao je.

Putin tvrdi da Ukrajina pokušava zastrašiti rusko društvo i time ugroziti njegovu stabilnost. On je upozorio zvaničnike da će Ukrajina pokušati dodatno destabilizirati pogranična područja. Guverner Kurska Aleksej Smirnov rekao je na sastanku sa ruskim predsjednikom da Ukrajina kontroliše 22 mjesta u regionu i da je ofanziva duboka oko 12 kilometara i široka 40-ak kilometara.

Moskva je uvela hitne mjere u regijama Kursk, Brjansk i Belgorod, a njen saveznik Bjelorusija je potvrdila da je, takođe, povećala vojno prisustvo na svojim granicama nakon što je Ukrajina navodno ušla u njen zračni prostor s dronovima.

Kijev je prekinuo šutnju o napadima u subotu kada je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je Ukrajina pokrenula upad na rusku teritoriju kako bi “vratila pravdu” i izvršila pritisak na moskovske snage.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo