13°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

08.08.2024 / 15:21 BiH - Potvrđeno

Sud BiH raspisao potjernicu za odbjeglim Galićem

Sud BiH raspisao potjernicu za odbjeglim Galićem
Ilustracija / Vijesti.ba

Sud BiH odredio je pritvor odbjeglom zamjeniku direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoranu Galiću te donio odluku o raspisivanju Interpolove potjernice.

Ti dokumenti sada, preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, idu u centralu Interpola koji bi početkom sedmice trebao u svoju bazu crvenih potjernica ubaciti i onu protiv Zorana Galića koji se nalazi u Hrvatskoj, objavila je Istraga.ba.

Podsjećamo, predsjednik Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Enes Obralija izjavio je da je Nezavisni odbor 1. augusta 2024. godine jednoglasno donio odluku, odnosno zaključak kojim je uputio prijedlog Vijeću ministara BiH za smjenu zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zorana Galića, istovremeno imajući u vidu i da je Galić podnio zahtjev za razrješenje, a što je već bilo poznato Vijeću ministara, jer su ga dan ranije imali pred sobom i razmatrali.

- Stoga, ostajem pri stavu, da razjasnimo sve dileme, da Vijeće ministara BiH pred sobom ima prijedlog za smjenu. Ukoliko ne želi Vijeće ministara da ga smijeni, ima njegov zahtjev za razrješenje. Nezavisni odbor je u tom smislu sve uradio i više nema namjeru baviti se pitanjem gospodina Zorana Galića - kazao je Obralija.

Vijeće ministara BiH ipak nije donijelo odluku o smjeni ili razrješenju zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića koji je u bjekstvu u Hrvatskoj.

Nezvanično, bošnjački ministri nisu glasali, dok su ministri iz reda Srba i Hrvata bili za razrješenje.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je objavio kako postoji dio pravnika koji smatra da bi razrješenjem zamjenik direktora SIPA-e Zoran Galić mogao steći određena prava, poput otpremnine i nekih drugih, na lični zahtjev, te da se "apsolutno slaže da on to nije zaslužio".

- Postoji dio pravnika koji sugeriše da smjena, a jednoglasno smo Helez, Forto, Hurtić i ja za smjenu Galića, ima propisani hodogram u kojem prijedlog treba doći od Nezavisnog odbora. Takvog prijedloga nema i postoji bojazan da bi se pogodovalo Galiću, koji bi u slučaju prijevremene, nezakonite ili proceduralno manjkave smjene vrlo brzo odlukom Suda i privremenom mjerom mogao biti vraćen na posao do okončanja spora - objavio je Konaković.

Podsjetimo, Galić je pobjegao u Hrvatsku, a osumnjičen je za primanje dara i zloupotrebu položaja dok je bio direktor Granične policije BiH. Prijedlog za smjenu Galića dolazi nakon jednoglasne odluke Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH da Galić treba biti razriješen sa mjesta zamjenika direktora SIPA.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo