13°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

08.08.2024 / 14:56 BiH - Brian Aggeler

OSCE smatra okolišna pitanja ključnim za sigurnost

OSCE smatra okolišna pitanja ključnim za sigurnost
Foto: FENA

Bosna i Hercegovina se suočava sa značajnim okolišnim izazovima, uključujući zagađenje zraka, nelegalne deponije, te probleme sa upravljanjem resursima, što utiče na živote ljudi i dovodi do protesta.

 Rješavanje tih problema je od vitalnog značaja za održivu budućnost. OSCE smatra okolišna pitanja ključnim za sigurnost, poručio je u razgovoru za Fenu šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Brian Aggeler.

Po njegovim riječima, ostanu li neriješena, ova pitanja mogu uzrokovati napetosti i nestabilnost, dok se saradnjom u oblasti okoliša može graditi povjerenje.

-Sarađujemo sa vlastima, civilnim društvom i akademskom zajednicom na podizanju svijesti i promociji djelovanja, u oblastima od upravljanja otpadom do smanjenja rizika od katastrofa. Naš mandat se, pod okriljem Dejtonskog mirovnom sporazuma, fokusira na dobru upravu i ljudska prava, što su ključni principi koje također promoviramo u radu na zaštiti okoliša. Pružamo podršku provedbi Aarhuske konvencije, kojom su građanima data suštinska okolišna prava: pristup javnosti informacijama, učešće u donošenju odluka i pristup pravosuđu u okolišnim pitanjima. Ova inicijativa je takođe ojačana kroz pružanje podrške mreži Aarhus centara u BiH. Također sarađujemo sa pravosuđem na jačanju provedbe okolišnih zakona i hvatanju u koštac sa krivičnim djelima i korupcijom u oblasti zaštite okoliša. Na kraju, ali ne i najmanje važno, također pratimo okolišne proteste sa stanovišta slobode mirnog okupljanja i slobode udruživanja, kaže ambasador Aggeler.

Iskopavanje jednog resursa - ruda – privlači mnogo pažnje javnosti u BiH i u regionu, i pozitivne i negativne, pri čemu vlade i investitori navode ekonomske mogućnosti, a protivnici i aktivisti izražavaju zabrinutost za okoliš. Aggeler kaže da je OSCE odavno prepoznao blisku povezanost između zaštite okoliša, „racionalnog korištenja“ prirodnih resursa, dobrobiti za društvo i ekonomskog razvoja, povezujući te oblasti u svom osnivačkom dokumentu: Završnom dokumentu potpisanom u Helsinkiju 1975. godine.

- Skoro pedeset godina nakon toga i dalje potvrđujemo nedjeljivost sigurnosti i održivog razvoja, pružajući podršku BiH u ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja. Pitanje ruda privlači sve veću pažnju u BiH i regionu zbog prisustva naslaga litijuma, nikla, kobalta i drugih materijala neophodnih za prijelaz na čistije oblike energije i okolišno utemeljeniju ekonomiju. Mi u Misiji OSCE-a u BiH prepoznajemo značaj ključnih ruda neophodnih kao odgovor na rastuću potrebu za čistim energetskim tehnologijama, te time za djelovanje u oblasti klimatskih promjena. Također razumijemo važnost stranih investicija za otvaranje radnih mjesta i mogućnosti, kao i za revitaliziranje gradova i sela suočenih sa opasnošću da budu zapostavljeni. Imajući sve navedeno u vidu, rudarenje i drugi oblici iskopavanja se moraju pridržavati najstriktnijih standarda zaštite okoliša da bi se spriječila kontaminacija vode i degradacija tla, na minimum sveli remećenje ekosistema, gubitak biološke raznolikosti i zagađenje zraka, te smanjili drugi rizici koji mogu negativno uticati na zdravlje i životni standard građana. Kao organizacija posvećena promoviranju dobre uprave i demokratske prakse, tražimo da se rudarski projekti strogo pridržavaju principa transparentnosti i odgovornosti, uključujući tu i postupke izdavanja dozvola i licenci, te da se zabrinutost i interesi građana i lokalnih zajednica na pravilan način uzmu u obzir, osiguravajući njihovo svrsishodno učešće u procesu donošenja oduka. Održivi razvoj znači ravnotežu između ekonomskih, okolišnih i socijalnih prioriteta i interesa. Ne možete težiti ekonomskim nauštrb druga dva, ističe šef Misije OSCE-a u BiH.

Na pitanje pruža li važeći zakonski okvir adekvatnu zaštitu okoliša u BiH, Aggeler kaže da je BiH napravila krupna poboljšanja zakonskog okvira u sferi zaštite okoliša, te njime obuhvatila odredbe niza međunarodnih sporazuma o zaštiti okoliša.

-No bez obzira na to, čak i relativno snažan zakonski okvir pruža oskudnu zaštitu ako izostane njegova primjena u praksi. Misija ističe da su oba entiteta i Distrikt Brčko napravili korake u cilju donošenja važećih propisa u oblasti zaštite okoliša. Također ističemo da donošenje izmjena i dopuna propisa treba biti uvjetovano postojanjem stvarne i opravdane potrebe za tim, uočene prilikom primjene tih propisa u praksi. Zaštita okoliša je tema od interesa za građane, te stoga građani trebaju efikasno učestvovati i biti adekvatno konsultovani prilikom izrade i donošenja okolišnih propisa i radnih politika, kaže ambasador Aggeler.

Nedavno donesene izmjene i dopune Zakona o geološkim istraživanjima Republike Srpske našle su se na meti kritika zbog činjenice da jedinice lokalne samouprave ne učestvuju u postupku davanja saglasnosti za geološka istraživanja. Aggeler ističe da Misija OSCE-a prati zakonodavne postupke i sarađuje s nadležnim organima na svim nivoima vlasti, u cilju izgradnje transparentnih i odgovornih institucija, spremnih odgovoriti na potrebe građana.

-Imajući u vidu činjenicu da nedavno usvojene izmjene i dopune Zakona o geološkim istraživanjima Republike Srpske još nisu stupile na snagu, pomalo je preuranjeno govoriti o implikacijama njihove primjene u praksi. No, bez obzira na to, uočili smo veliki broj prigovora na isključivanje jedinica lokalne samouprave iz postupka davanja saglasnosti za detaljna geološka istraživanja, uključujući tu i prigovore iznesene tokom postupka javnih konsultacija, koje je organiziralo nadležno Ministarstvo. Dugogodišnji partneri iz redova organizacija građanskog društva i lokalne zajednice, iste prigovore podijelili su i sa našom Misijom. Efikasno i svrsishodno učešće lokalnih zajednica u odlučivanju o temama od zajedničkog interesa, pravo je zaštićeno brojnim međunarodnim instrumentima, uključujući tu i Aarhusku konvenciju i Evropsku povelju u lokalnoj samoupravi, uz napomenu da je BiH potpisnica oba navedena dokumenta. Osim toga, princip lokalne samouprave jedan je od osnovnih ustavnih principa Republike Srpske. Naša Misija stoga očekuje da će doći do jačanja mehanizama i procedura potrebnih za stvarno i svrsishodno, a ne samo formalno učešće javnosti, te je spremna pružiti pomoć nadležnim institucijama u ostvarenju tog zadatka. U tom cilju, pozivamo nadležne institucije na svim nivoima da prilikom donošenja propisa primjenjuju participatoran pristup i uvaže javni interes, u skladu sa Smjernicama OSCE-a o demokratskom zakonodavnom procesu u cilju donošenja boljih zakonskih rješenja, navodi on.

Na kraju je uputio i poruku institucijama u BiH kazavši da OSCE podržava BiH u izgradnji demokratskog društva sa snažnom vladavinom prava, koje dozvoljava održivo korištenje prirodnih resursa i poštuje standarde zaštite okoliša.

-Pozivamo donosioce odluka da se prioritetno bave pitanjima klimatskih promjena i pitanjima od značaja za okoliš. Veći stepen transparentnosti i inkluzivnosti pri donošenju radnih politika od značaja za okoliš od presudne je važnosti, a jednako je važna i zaštita ekoloških aktivista kroz adekvatnu istragu i krivično gonjenje osoba odgovornih za prijetnje sa kojima se susreću. Osim toga, postoji i urgentna potreba za efikasnijom sudskom zaštitom u oblasti okoliša u svim sferama i na svim nivoima. Prevladavanje ovih izazova nezaobilazni je preduslov za izgradnju zdravijeg društva u budućnosti, bolje osposobljenog za suočavanje sa izazovima u ovoj oblasti, zaključuje ambasador Brian Aggeler.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo