14°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

07.08.2024 / 18:00 Politika - Drama na sjednici

Helez traži smjenu, a ne razrješenje: Ko želi dati otpremninu Galiću?

Helez traži smjenu, a ne razrješenje: Ko želi dati otpremninu Galiću?
Foto: Vijesti.ba / Ilustracija
U 19.00 sati Vijeće ministara bi trebalo dati svoj stav o smjeni Zorana Galića sa pozicije zamjenika SIPA-e.

Kako smo ranije objavili, na prijedlog ministra sigurnosti Nenada Nešića, raspravlja se o poziciji Galića. Naime, HDZ navodno traži da se Galić razriješi, pa bi time dobio otpremninu.

O svemu se oglasio ministar odbrane Zukan Helez.

- Zatražit ću da Vijeće Ministara BiH smjeni Zorana Galića sa pozicije zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH. Neću podržati da bude razriješen dužnosti sa ove pozicije, jer bi to značilo da će zadržati benefite koje je ostvario imenovanjem na poziciju zamjenika direktora SIPA-e, uključujući i otpremninu. Kakvu poruku šaljemo, ukoliko Zoranu Galiću, koji je se nalazi u bjekstvu i za kojim Tužilaštvo BiH traži raspisivanje crvene Interpolove potjernice, damo otpremninu?, upitao je Helez.

Podsjeća da je Galić osumnjičen za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i druga krivična djela. Prema informacija Tužilaštva BiH on je ilegalno napustio zemlju te se nalazi u Hrvatskoj. Osobe osumnjičene za takva kriminala djela, a posebno oni koji se nalaze u bjekstvu, moraju odmah biti smijenjeni sa pozicije koje obnašaju.

- Raduje me da su pravosudni organi počeli procesuirati djela visoke korupcije u našoj zemlji. Smatram da su takva djela rak rana našeg društva. Pozivam vlasti susjedne Republike Hrvatske da odmah uhapse i isporuče Zorana Galića našoj zemlji kako bi odgovarao za navode iz optužnice. Iskreno se nadam da vlasti susjedne Hrvatske neće pružiti utočište odbjeglom Galiću koji je sarađivao s kriminalcima koje je hapsio hrvatski USKOK, napisao je Helez.

Podsjetimo, Galić je pobjegao u Hrvatsku, a osumnjičen je za primanje dara i zloupotrebu položaja dok je bio direktor Granične policije BiH. Prijedlog za smjenu Galića dolazi nakon jednoglasne odluke Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH da Galić treba biti razriješen sa mjesta zamjenika direktora SIPA.

Sud BiH zaprimio je juče zahtjev Tužilaštva BiH za raspisivanje potjernice za osumnjičenim Galićem.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo