13°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

07.08.2024 / 15:20 BiH - Optužbe bez pokrića

Šta je prešutio Sindikat: Ovo su plate i učinak u BH Telecomu!

Šta je prešutio Sindikat: Ovo su plate i učinak u BH Telecomu!
Foto: Vijesti.ba

Sindikat BH Telecoma donio je odluku o organizovanju i provođenju štrajka radnika, jer, kako ističu, Uprava kompanije već šest mjeseci im opstruira donošenje odluke o povećanju plaća.

Pozvali su i Vladu FBiH i druge "političke faktore” da Upravu razriješe dužnosti, a podršku im je dao predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović.

Udruženi napad starim oružjem

Niti jedna Uprava BH Telecoma pa ni aktuelna na čelu sa Amelom Kovačevićem, nije prošla kroz mandat bez žestokih osuda i protesta Sindikata ovog preduzeća. Isti su i akteri i optužbe. To potvrđuje i današnja tvrdnja Alića da “su postupci Uprave BH Telecoma novi pokušaj da se zaposlenici i kompanija pokažu nekompetentnim kako bi se smanjila tržišna vrijednost BH Telecoma, a sve s konačnim ishodom da se izvrši privatizacija firme”. Stara je to priča o privatizaciji koja dočeka svaku novu Upravu s ciljem da je se destabilizira. Treba podsjetiti da je ovaj isti Sindikat, prije četiri godine na isti način “upoznao javnost sa namjerama da se privatizira BH Telecom”. To se, dakako, nije desilo niti se planiralo.

Sindikat je danas naveo kako je stanje u BH Telecomu nikada lošije, da kompaniji prijeti katastrofa itd… No niti jedan parametar zbog kojeg BH Telecomu naslućuju katastrofu nije predočen javnosti. Osim, ako katastrofa nije to što nije udovoljeno zahtjevu Sindikata da se u ovoj kompaniju povećaju plate.

Uporedni podaci plata

Inače, prosječan trošak poslodavca (neto iznos sa svim porezima i doprinosima) po radniku na mjesečnom nivou na osnovu primanja zaposlenih (plaće, naknada za ishranu, prevoz, otpremnine...) u 2023. godini u BH Telecomu iznosio je 3.885 KM, što je više za, 549 KM ili 16,4% u odnosu na M:Tel, 523 KM ili 15,5% u odnosu na HT Eronet i 1.276 KM ili 48,9% u odnosu na Telemach.

Ovdje treba imati na umu da BH Telecom ima najveći iznos davanja po zaposlenom u odnosu na konkurenciju, a ovaj pokazatelj u 2023. godini u odnosu na 2021. godinu rastao je 854,8 KM ili 28,20%. U M:telu je u posmatranom periodu iznos davanja po zaposlenom rastao 455,4 KM ili 15,81%, dok je HT Eronet imao rast 407,6 KM ili 13,79%.

Produktivnost radnika

Produktivnost radnika na mjesečnom nivou mjerena kao odnos prihoda od prodaje i broja radnika u 2023.godini iznosila je 13,8 hiljada KM, što je značajno manje u odnosu na direktne konkurente M:tel i Telemach. U posmatranom periodu, u odnosu na M:Tel ovaj pokazatelj je bio manji za 4,8 hiljada KM ili 25,9%, dok je u odnosu na Telemach ovaj pokazatelj bio manji za 4,7 hiljada KM ili 25,3%.

U 2023. godini BH Telecom je na 1 KM davanja prema zaposlenim ostvarivao 3,6 KM prihoda od prodaje, što je značajno manje u odnosu na direktne konkurente. U M:Telu ovaj pokazatelj je iznosio 5,6, što znači da je BH Telecom na 1 KM davanja prema zaposlenim ostvarivao manje prihoda od prodaje za 2 KM ili 36,4% u odnosu na M:Tel. U posmatranom periodu Telemach je ostvario vrijednost ovog pokazatelja u iznosu 7,08.

Bruto dobit po radniku na mjesečnom nivou u BH Telecomu u 2023. godini iznosila je 1.439 KM što je pad za 422 KM ili 22,7% u odnosu na 2021. godinu. Iznos ovog pokazatelja za M:tel u 2023. godini iznosio je 3.910 KM (iz dobiti je umanjena prodaja mobilne infrastrukture, jer se radi o jednokratnoj stavci), što je rast 574,7 KM ili 17,2% u odnosu na 2021. godinu.

Prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku (maj 2024. godine) prosječna isplaćena neto plaća u Federaciji BiH iznosila je 1.384 KM.

Prosječna isplaćena neto plaća u BH Telecomu u periodu I-V 2024. godine po stručnim spremama je kako slijedi u tabeli:

Iz tabele je vidljivo da je ostvarena prosječna plaća u BH Telecomu veća za 928,5 KM ili 67,1%. Također, iz tabele se može konstatovati da veoma mali broj radnika (NSS sprema) prima plaću koja je manja od prosjeka FBiH.

Inače, press konferencija Sindikata je protekla u iznošenju optužbi na račun Uprave, uz predočavanje visine njihovih plata javnosti. No, plate direktora u BH Telcomu su općepoznate i utvrđene zakonom tako da nije posve jasno šta su iz Sindikata time htjeli postići, osim da širu javnost pridobiju na svoju stranu.

No, da će to biti jako teško, govore podaci koje smo objavili, a koji govore da su radnici BH Telecoma među najplaćenijim u državi. Javnost će, naime, biti izuzetno teško natjerati da se solidarizuje sa “mukama” koje muče Alića koji ima mjesečna primanja veća od 3000 KM i službeno auto na raspolaganju 24 sata dnevno.


(Vijesti.ba) 

 

Izdvajamo