14°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

06.08.2024 / 18:48 Politika - Dan grada Cazina

Premijer USK iz Tržca poručio da su Krajišnici 'sila nebeska'

Premijer USK iz Tržca poručio da su Krajišnici 'sila nebeska'
Foto: FENA

Dan grada Cazina obilježava se danas, a ujedno i godišnjica deblokade ratnog Bihaćkog okruga, koji je nakon 1201 dana provedena u agresorskom okruženju konačno oslobođen na današnji dan 1995.godine spajanjem pripadnika 5. korpusa Armije RBiH i Hrvatske vojske kod Cazina na mostu u Tržačkim Raštelima. 

Ovaj značajan datum za Cazin i cijelu Unsko-sanski kanton obilježen je specijalnim programom i prigodnim manifestacijama koje su okupile građane, veterane i predstavnike vlasti.

Manifestacije su započele tradicionalnom ceremonijom "Pečat slobodi" na mostu preko rijeke Korane u naselju Tržačka Raštela, kojom se svake godine obilježava godišnjica deblokade Bihaćkog ratnog okruga. Na svečanosti je prisustvovao i premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić.

- Hvala svim Cazinjanima koji ovaj datum slave kao rođendan jer naš život u slobodi jest otpočeo tog dana. I danas, kao i tada, vodi nas ponos i čast jer smo sila nebeska koja čuva bosanske kapije - poručio je premijer Hušić, ističući značaj ovog događaja za sve stanovnike Unsko-sanskog kantona.

Svečanostima su prisustvovali i mnogi građani koji su došli odati počast herojima i prisjetiti se teških dana rata. Obilježavanje godišnjice deblokade Bihaćkog okruga i Dana grada Cazina predstavlja priliku za sve građane da se prisjete zajedničke borbe za slobodu i s ponosom proslave svoje heroje.

Ta manifestacija ne samo da čuva sjećanje na prošlost, već i ojačava duh zajedništva i solidarnosti među građanima.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo