06.08.2024 / 22:35 BiH - Tomislavgrad

Besplatne sveske i školski pribor za učenike osnovnih škola

Besplatne sveske i školski pribor za učenike osnovnih škola
Foto: Mario Lončar
Početkom nove školske godine učenike od 1. do 9. razreda u osnovnim školama na području općine Tomislavgrad dočekat će besplatne sveske i osnovni školski pribor (olovke, suhe bojice, flomasteri, gumice, šiljila, kajdanke i rječnici).

"Uz jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 200 KM koju će dobiti prvačići, besplatnim školskim priborom za sve naše osnovnoškolce nastavljamo pružati podršku porodicama, svjesni da svaki početak nove školske godine donosi značajne financijske izdatke za roditelje", kazano je iz Ureda načelnika općine Tomislavgrad.

Također, resorno ministarstvo od prije dvije godine osigurava besplatne udžbenike za sve učenike u svim osnovnim školama u Kantonu 10.

Do tada, pravo na besplatne udžbenike su imali samo učenici prvih razreda, djeca iz porodica slabijeg imovnog stanja i djecu s dijabetesom.

“Ovo je samo jedna od mjera koja se provodi u okviru demografske politike u cilju poboljšanja odgojno – obrazovnog standarda, a skladno finansijskim prilikama Općina Tomislavgrad materijalno i na druge načine pruža podršku porodicama i mladima, kao što su besplatni prijevoz za učenike, a uz podršku Vlade Kantona 10 i besplatni udžbenici, ulaganje u školske objekte i vrtiće, te povećanje kapaciteta istih, otvaranje ispostave dječjeg vrtića u Šujici, sufinansiranje privatnih vrtića, povećanje jednokratne naknade za novorođenu djecu, povećanje broja studentskih stipendija, omogućavanje stjecanja prvog radnog iskustva kao i sufinansiranje izgradnje ili kupovine prve nekretnine za mlade porodice”, istakli su iz općine Tomislavgrad.

Podsjetimo, prošle godine u školske klupe sjelo je 360 prvačića, odnosno 47-oro više u odnosu na 2022. godinu.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo