13°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

05.08.2024 / 15:53 BiH - Objavili dokument

Nova objava Ambasade SAD o RS-u: Evo gdje je novac!

Nova objava Ambasade SAD o RS-u: Evo gdje je novac!
Ilustracija / Vijesti.ba

Od 1995. godine, vlada Sjedinjenih Američkih Država uložila je više od 2 milijarde dolara u inicijative za podršku građanima BiH, od čega je procijenjenih 638 miliona dolara direktno je donijelo korist ljudima koji žive u RS.

"Znamo gdje je novac. Američka vlada ga je uložila u BiH kako bi osigurala bolji život svojim građanima", objavili su iz Američke ambasade u BiH.

Oko 638 miliona dolara uloženo je u entitet Bosne i Hercegovine (BiH) Republiku Srpsku (RS), kao pomoć prilikom poratne obnove, za razvoj ekonomije i podršku lokalnim zajednicama – kako bi postale snažnije, demokratske i inkluzivne.

SAD su pružale pomoć u gotovo svim opštinama i gradovima u RS-u i nastavljaju raditi u zajednicama širom entiteta, objavili su iz Ambasade.

Objavili su i dokument o Podršci Ambasade SAD-a bh. entitetu RS.

Ekonomija

Odmah po okončanju rata, vlada SAD-a podržala je Agenciju za bankarstvo RS-a da bi stabilizirali i vratili
povjerenje građana i građanki u bankarski sistem.

Vlada SAD-a trenutno podržava reformu finansijske i porezne politike i kreditno-jamstvene programe kako bi pomogli „otključati“ finansijski kapital u privatnom sektoru RS-a. Pored toga, vlada SAD-a pruža podršku poslovnoj zajednici RS-a kroz tehničku pomoć, obuke, grantove i početni kapital u ključnim industrijama – poput IT sektora, drvno-metalske industrije i turizma – i potiče investiranje u kompanije u RS-u radi otvaranja radnih mjesta i stimuliranja ekonomije. Primjera radi, od 2017. do 2024. godine, USAID-ov program Diaspora Invest podržao je 55 kompanija čiji su vlasnici ili suvlasnici dijaspora iz RS-a s više od 1,7 miliona dolara.

Kao rezultat, privatna ulaganja dijaspore premašila su 20 miliona dolara, a otvoreno je više od 920 radnih mjesta u RS-u. U periodu 2020. – 2024. godina, USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma samo u RS-u otvorio je najmanje 140 novih radnih mjesta, obučio više od 3.200 ljudi, podržao više od 670 kompanija, udruženja, proizvođača i NVO-a, ali i razvijao i promovirao turističku ponudu koja prelazi entitetske granice i dovodi više posjetilaca i prihoda lokalnim zajednicama u RS-u.

Zdravstvo i sigurnost

Od završetka rata, vlada SAD-a uložila je više od 133 miliona dolara u BiH u uklanjanje mina, uništavanje eksplozivnih sredstava i pružanje pomoći preživjelima. Ova pomoć uključuje 372 projekta u RS-u putem kojih je uništeno više od 4.000 mina i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava i očišćeno  više od 10 miliona kvadratnih metara zemljišta. Vlada SAD-a donirala je ključnu opremu za deminiranje Republičkoj upravi civilne zaštite RS-a i osigurala više od 50.000 dolara za medicinsku obuku radi poboljšanja kapaciteta za reakciju u slučajevima prirodnih nesreća i hitnih reakcija.

Značajna pomoć je pružena i za ublažavanje posljedica pandemije bolesti COVID-19 i jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema za buduće reakcije u hitnim slučajevima.

Energija

U razdoblju od 1996. do 2002. godine, vlada SAD-a uložila je više od 37 miliona dolara u obnovu elektrana i dalekovoda, postavljanje ulične rasvjete i obnavljanje elektroenergetske mreže u lokalnim zajednicama i domovima širom RS-a. Od 2002. godine, vlada SAD-a uložila je 31 milion dolara u BiH, uključujući devet miliona na državnom nivou i osam miliona dolara u RS-u za poboljšanje energetske efikasnosti, jačanje energetske sigurnosti i bolju energetsku politiku kako bi energetsko tržište BiH postalo konkurentnije. Primjera radi, USAID je 2023. godine kreirao Digitalni registar obnovljivih izvora energije u RS-u kako bi pomogao praćenje, planiranje i promociju izgradnje energetskih objekata koji koriste obnovljive izvore energije.

Poljoprivreda

Vlada SAD-a pomogla je poljoprivrednicima i udruženjima u RS-u da profesionaliziraju i moderniziraju svoj rad te usvajaju i primjenjuju standarde EU i međunarodne standarde, uključujući standarde kvaliteta proizvoda i sigurnosti hrane, koji su neophodni za plasman proizvoda iz BiH na strana tržišta. Od 2016. do 2021. godine, tehnička pomoć i bespovratna sredstva koja je vlada SAD-a ulagala u gotovo sve opštine u BiH pomogli su obučiti više od 19.000 radnika u poljoprivrednom sektoru i nabavku više od 5.300 komada poljoprivredne opreme, dok se neto prodaja učesnika gotovo udvostručila. Otvoreno je i više od 1.000 radnih mjesta. Tokom tog petogodišnjeg perioda, uz američku pomoć akreditovano je 11 institucija, certifikovano 950 proizvođača i poljoprivrednika te reformisan 31 relevantni pravilnik radi usklađivanja sa zahtjevima EU – što je dovelo do dodjele 47 dozvola za izvoz u EU i više nego trostruko povećanje izvoza – s približno 30 miliona dolara u 2015. na 110 miliona dolara u 2019. godini.

Ljudska prava

Vlada SAD-a štiti ljudska prava sarađujući s lokalnim zajednicama i organizacijama u RS-u kako bi stvorili inkluzivno okruženje bez diskriminacije i podržali ranjive grupe, uključujući djecu s poteškoćama u razvoju i odrasle s invaliditetom, LGBTQI+ osobe i Rome. Na primjer, od 2015. godine USAID se zalaže za prava osoba s invaliditetom i osigurao je više od 480.000 dolara za otvaranje i rad servisnih centara koji podržavaju više od 300 porodica s djecom s poteškoćama u razvoju u Banja Luci, Foči i Trebinju. Vlada SAD-a podržava i napore da se spriječi i reaguje na trgovinu ljudima i pomogne njenim žrtvama; borbu
protiv rodno zasnovanog nasilja i aktivnosti usmjerene na osnaživanje žena kao ravnopravnih učesnica u privrednom, građanskom i političkom životu. Od 2015. godine, USAID je dao svoj doprinos u Fond za preduzetništvo u iznosu od gotovo 470.000 dolara u partnerstvu s 21 opštinom u Republici Srpskoj kako bi pomogli marginaliziranim preduzetnicima da pokrenu ili prošire male poslove.

Obrazovanje

Od vrtića do univerziteta – vlada SAD-a podržava sve nivoe obrazovanja u RS-u. Vlada SAD-a radila je na obnovi škola, igrališta i sportskih objekata, a opremila je desetine STEM učionica u RS-u. Svake godine, vlada SAD-a daje svoj doprinos u iznosu od oko 550.000 dolara za stvaranje održivog, visokokvalitetnog obrazovanja, utemeljenog na građanskim pravima, demokratiji i ljudskim pravima na svim nivoima obrazovanja i u svim dijelovima zemlje, uključujući RS. Osim toga nudi i čitav niz akademskih i istraživačkih programa razmjene s nastavnim institucijama u SAD-u za učenike i nastavni kadar, omogućavajući važnu modernizaciju obrazovanja i profesionalni razvoj za nastavnike u RS-u.

Demokratija i upravljanje

Vlada SAD-a pomaže stvaranje demokratskog društva, okrenutog građanima u RS-u podržavajući političke stranke, opštine i civilno društvo kako bi radili u interesu građana, pružali kvalitetne i efikasne javne usluge i građanima dali mogućnost odlučivanja o tome ko su njihovi predstavnici u organima vlasti i kako upravljaju. Na primjer, u proljeće 2023. godine, USAID je pokrenuo petogodišnji Projekt pomoći lokalnoj upravi, vrijedan 12,8 miliona dolara kako bi podržali 29 partnerskih uprava, uključujući i lokalne uprave u RS-u, u procesu izgradnje održivih, ekonomski isplativih zajednica.

Vlada SAD-a podržava i organizacije civilnog društva, studente i aktiviste kako bi ohrabrili građanski angažman. Od 2019. do 2023. godine USAID je podržao 16 organizacija civilnog društva i 20 neformalnih grupa građana u RS-u u borbi protiv korupcije i pozivanju javnih dužnosnika na odgovornost, uključujući podnošenje 26 prijava o sukobu interesa u vezi s institucijama vlasti RS-a, otkrivanje više od 5.000 upitnih javnih nabavki i otkrivanje nepravilnosti u procesu nabavki koje su rezultirale krivičnim postupcima – poput optužnica koje je 2022. godine podiglo Republičko javno tužilaštvo RS-a protiv više odgovornih osoba iz Zavoda za javno zdravstvo RS-a i dvije privatne kompanije zbog nezakonite nabavke medicinske opreme.

USAID-ova podrška omogućila je majkama da prijave korupciju i traženje mita u porodilištima, zaustavila nezakonitu gradnju i projekte gradnje hidroelektrana koji štete okolišu, omogućila građanima RS-a da prijave korumpirane poreske inspektore i podigne nivo kriterija za akreditaciju u visokoškolskim institucijama RS-a.

Pravosuđe

Vlada SAD-a radi na obučavanju, edukaciji, opremanju i mentorisanju tužilaca, sudija, studenata prava i policije u RS-u, kako bi policijski i pravosudni sistem bio bolji i profesionalniji, vladavina zakona snažnija i za borbu protiv korupcije. Na primjer, SAD su uložile više od 10 miliona dolara da bi pomogle i podržale Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a i policiju RS-a kroz Međunarodni kriminalističko-istražni program (ICITAP) i Ured za međunarodne narkotike i provođenje zakona američkog State Departmenta. SAD su uložile i više od sedam miliona dolara u jačanje kapaciteta tužilaca i sudija u RS-u. Uz podršku američkog Ministarstva pravde, stručni savjetnici su radili na edukaciji, opremanju, podršci i direktno mentorisali zvaničnike RS-a. Radili smo i s policijom RS-a i školama širom RS-a na prevenciji krivičnih djela koja počine maloljetnici i radili na razvijanju pozitivnog odnosa između maloljetnika i agencija za provedbu zakona u RS-u.

Nezavisni mediji

Vlada SAD-a podržava nezavisne medije u RS-u kako bi javni dužnosnici radili odgovorno, a građani dobili nepristrane informacije i transparentnu upravu. Vlada SAD-a podržava istraživačke novinare koji pišu o korupciji i kršenju ljudskih prava, radi na medijskom opismenjavanju tako što građane uči kako kritički konzumirati vijesti, jača kibernetičku sigurnost, pravnu zaštitu i poslovanje medijskih kuća. Primjerice, od 2022. do 2023. godine, 13 nezavisnih medijskih kuća koje je podržao USAID – od kojih se više od polovine nalazi u RS-u – objavilo je 343 istraživačke priče o korupciji u vlastima i društvu BiH.

Zahvaljujući ovakvom izvještavanju, brojni korumpirani javni zvaničnici u RS-u su razotkriveni, otpušteni, uhapšeni, novčano kažnjeni ili sankcionirani za svoje protuzakonito djelovanje.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo